Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cea mai mare greșeală pe care o comit politicienii moldoveni

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Volnițchi și Pavel Postică
Igor Volnițchi și Pavel Postică - Sputnik Moldova
Abonare
Ce nu au învățat încă politicienii moldoveni - Iată greșeala pe care continuă să o comită.

Utilizarea resurselor administrative în campania electorală este o încălcare a Codului Electoral. Totuși, unii politicieni de la noi fac abstracție de prevederile legale și profită la maxim de această pârghie pentru a ajunge la inima alegătorilor. Așa se face că, în fiecare campanie electorală, unii angajați ai statului sunt obligați să participle la întruniri electorale. Indiferent dacă acestea au loc în timpul orelor de muncă sau nu, această formă de convingere a alegătorilor este total greșită, consideră analistul politic Igor Volnițchi.

”Să-l obligi pe om să vină la o adunare de partid, asta înseamnă să-ți faci câțiva dușmani în plus”, a declarat Igor Volnițchi în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”, de la Radio Sputnik Moldova.

Cine pretinde la fotoliul de deputat - Sputnik Moldova
Alegeri parlamentare-2019: Cine sunt aspiranții la funcția de deputat

Expertul se arată nedumerit de faptul că politicienii noștri continuă să practice această formă de „cucerire” a alegătorilor.

”De regulă, astfel de întruniri provoacă repulsie. Provoacă un sentiment de potest profund, deoarece fiecare om, indiferent că lucrează la stat sau în sectorul privat, el are și o demnitate personală. Iar în astfel de situații se atentează la demnitatea omului. Eu mă mir că politicienii noștri nu au înțeles că astfel de metodă de lucru cu alegătorii nu este în beneficiul lor, ci în detrimentul lor, adaugă Igor Volnițchi.

Directorul de programe al Asociației Promo-LEX a ținut să sublinieze că întrunirile electorale, organizate de unii concurenți electorali cu angajații statului, reprezintă o încălcare a legislației.

”În astfel de cazuri, concurenții electorali fac abuz de resursa administrativă, ceea ce este o încălcare”, a adăugat Pavel Postică.

Cert este că utilizarea resursei administrative nu este unica încălcare comisă de concurenții electorali în această campanie electorală. Potrivit lui Pavel Postică, și în această campanie au fost atestate cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală, unii concurenți electorali au fost supuși intimidării și violenței, iar unii au amplasat afișe publicitare în locuri neautorizate și au raportat mai puțini bani decât sumele reale cheltuite. Cert este că această campanie s-a evidențiat și prin lucruri pozitive. Ce au făcut bine concurenții electorali, dar și unde s-a gafat, aflați în emisiunea integrală „La Ordinea Zilei”, atașată mai jos.

Amintim că, pe 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare. În acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza sistemului electoral mixt. Ceea ce înseamnă că 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51, în circumscripţii uninominale.

Fluxul de știri
0