Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Plecarea studenților peste hotare a devenit o modă - Iată de ce

© Sputnik / OsmatescoGrigore Belostecinic
Grigore Belostecinic - Sputnik Moldova
Abonare
Plecarea studenților peste hotare a devenit una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă universitățile din Republica Moldova. Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, în studioul Radio Sputnik Moldova, a explicat care sunt principalele motive, care îi determină pe tineri să plece peste hotarele țării.
Opinie: Plecarea studenților peste hotare a devenit la modă

Micșorarea continuă a numărului de studenți este influențată de mai mulți factori, nu doar de cel demografic, care pare a fi cel mai important. Potrivit lui Grigorie Belostecinic, plecarea tinerilor peste hotare a devenit la modă, iar mulți dintre ei se întreabă: dacă pleacă toți, de ce nu a-și pleca și eu?

"Cei care pleacă deja nu pleacă în căutarea unor favoruri, unor studii mai de calitate. Chiar dacă corespunde realității, dar nu toate universitățile de peste hotare sunt mai bune decât ale noastre", a spus Grigore Belostecinic, rectorul ASEM.

Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Tot mai puțini studenți în instituțiile de învățământ superior din țară: Ce spun experții

Grigore Bolestecinic susține că numărul studenților în universitățile din Republica Moldova înregistrează o tendință de descreștere dramatică cu peste 50 la sută. Dacă în perioada 2006-2007 erau aproximativ 128 de mii de studenți, atunci în 2018-2019 sunt mai puțini de 60 de mii.

"Dacă aceste ritmuri de plecare se vor menține și pe viitor, atunci putem deja să facem și unele previziuni peste câți ani am putea să rămânem în general fără studenți în Republica Moldova", a conchis Grigore Belostecinic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0