Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Popovici: Academia de Științe a Moldovei este distrusă

© Sputnik / Miroslav RotariAcademia de Științe a Moldovei
Academia de Științe a Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării a vorbit la Sputnik Moldova despre starea deplorabilă în care se află Academia de Științe a țării.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Academia de Științe a Moldovei trece printr-un proces de  schimbări structurale serioase, iar potrivit unor experți, această instituție este de fapt distrusă, susține consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici.

”La ora actuală Academia este, practic, distrusă. Acel centru al științei de odinioară nu mai există deja. Tot ce a fost creat în domeniul științei începând din anul 1946 și până în anul 2017, este distrus”, a spus Popovici.

Acesta susține că Guvernul și savanții explică această situație în mod diferit.

”Guvernul explică situația creată prin încercarea de a reforma știința conform modelului occidental saxon. Nimeni nu știe exact ce înseamnă aceasta. Academicienii explică acest lucru prin banala deposedare a Academiei de proprietăți. Academia avea multe institute care dețineau în proprietate clădiri, terenuri. Acum toate acestea au trecut la Guvern, la Ministerul Educației, Cercetării și Culturii”, a menționat interlocutorul.

Popovici afirmă că „templul științei” s-a transformat în ceva ce nu are nimic comun cu Academia de Științe.

„În momentul de față, Academia de Științe este un ”club de discuții”. Acolo se adună academicienii și abordează diverse probleme, la dorința Guvernului”, a rezumat consilierul prezidențial.

Fluxul de știri
0