Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Spania: Ajutoare de la stat pentru cumpărarea de automobile electrice

© AP Photo / Ted S. WarrenAutomobil Electric „Tesla” - Imagine Simbol
Automobil Electric „Tesla” - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
În Spania, Consiliul de miniștri a aprobat Programul de Stimulente pentru Mobilitatea Eficientă și Sustenabilă (Movilidad Eficiente y Sostenible – MOVES), prin care se doreşte sprijinirea cumpărării de autovehicule alternative.

BUCUREŞTI, 22 feb – Sputnik, Doina Crainic. Programul de Stimulente pentru Mobilitatea Eficientă și Sustenabilă (Movilidad Eficiente y Sostenible – MOVES), aprobat pe 16 februarie, alocă 45 de milioane de euro pentru sprijinirea cumpărării de autovehicule alternative, instalarea de infrastructuri de reîncărcare și stimularea împrumuturilor pentru biciclete electrice și programe de transport către locurile de muncă, potrivit revistei noiinspania.com

Planul MOVES este introdus după ce în 2018 nu a existat nici un plan de stimulente pentru achiziționarea de autovehicule, cum s-a întâmplat în anii precedenți.

Prin program se oferă un ajutor maxim de 5.000 de euro per autoturism ce folosește bateriile ca sursă de energie; de 700 de euro pentru motocicletele electrice și 15.000 pentru achiziționarea de camioane și autobuze cu propulsie alternativă.

Tesla Model S - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Imagini incredibile: Vezi ce a făcut un șofer cu un electromobil Tesla Model S - Video

Aceste sume vor trebui să fie însoțite de 1.000 de euro din partea fabricanților sau a firmelor de leasing, cu excepția motocicletelor. În cazul planurilor de transport către locul de muncă, ajutoarele se limitează la 200.000 de euro per beneficiar.

Autoturismele cu propulsie pe bază de gaz natural nu vor beneficia de ajutoare, spre deosebire de camioanele și furgonetele care folosesc acest tip de combustibil, pentru care se vor putea primi ajutoare.

Programul MOVES va fi gestionat de comunitățile autonome, iar Institutul pentru Diversificarea și Economisirea de Energie va coordona ajutoarele.

Dintre cele 45 de milioane de euro prevăzute, între 20% și 50% se vor destina achiziționării de autovehicule alternative, în timp ce infrastructura pentru reîncărcare va beneficia de 30%-60% din resurse.

Pe lângă cele 45 de milioane de euro, se prevede și o sumă adițională de 15 milioane pentru proiecte singulare în orașe declarate Patrimoniu al Umanității.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0