Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Uimitor: Iată ce descoperiri științifice a făcut o moldoveancă

© Sputnik / Miroslav RotariAlina Trofim
Alina Trofim - Sputnik Moldova
Abonare
48 la sută dintre cercetătorii din țara noastră sunt femei. Doctorul în biologie, Alina Trofim este una dintre cele mai inteligente, ambițioase și creative femei din domeniul științific. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", ea a relatat despre cercetările pe care a reușit să le facă pe parcursul mai multor ani și despre soarta femeii-savant în Moldova.
Impresionant: O moldoveancă a făcut descoperiri științifice uimitoare

Alina Trofim a început să creeze proiecte de cercetări ecologice pe când era studentă la facultate. Într-un studiu realizat pentru  teza de licență, ea a cercetat pentru prima dată calitatea și componența chimică a apei râului Cogâlnic. A continuat cercetarea și în cadrul studiilor superioare de master unde a studiat biodiversitatea. Cele mai importante proiecte le-a făcut pentru realizarea cercetărilor de doctorat unde a identificat soluții optime de epurare a apei.

"Una dintre recomandările pe care le-am propus era epurarea apelor prin microorganismele care viețuiesc acolo, nu prin unele complexe de soluții chimice. Acest lucru practic este biotehnologic. Totodată am cercetat care sunt speciile de alge cele mai productive în epurare și am propus care specii pot fi utilizate în epurarea râului Cogâlnic", a relatat doctorul în biologie.

Peste un timp, soarta a adus-o în fața microscopului și, prin diverse cercetări și analize, a început să obțină culturi pure de alge cianofite. În urma experimentelor făcute a obținut o serie de cianobacterii pe care le implementează acum cu succes în agricultură pentru îmbogățirea solului cu azot, stimularea creșterii plantelor de cultură și a recoltei. Totodată, Alina Trofim a observat că cianobacteriile obținute pot fi utilizate cu încredere în industria cosmetică. Acestea conțin substanțe uimitoare ce oferă beneficii reale pentru piele și au un efect antirid.

Alina Trofim spune că este pasionată de cercetare și îi palce să descopere tehnologii îndreptate spre dezvoltarea și prosperarea societății.

"Acest domeniu presupune o muncă asiduă a oamenilor de știință. Un loc aparte în acest domeniu îl ocupă femeile. Cercetarea în Republica Moldova crește și pe umerii femeii", a conchis ea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0