Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Deputatul nu e nici primar nici consilier local

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Furdui
Viorel Furdui - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul executiv al Congresul Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre fenomenul suprapunerii atribuțiilor viitorilor deputați aleși pe circumscripțiile uninominale și a competențelor reprezentanților administrațiilor publice locale.
Expert:Deputatul nu e nici primar nici consilier local

Expertul CALM s-a referit la modul cum în societatea moldovenesacă este perceput rolul și funcțiile unui deputat după modificarea sistemului electoral și competențele unui ales local. Viorel Furdui a menționat că pentru prima data un număr impunător de candidați din APL sânt prezenți atât pe liste naționale cât și pe circumscripțiile uninominale și acest fapt ne bucură. În actuala legislatură am avut doar trei primari și câțiva reprezentanți ai autorităților locale de nivel doi.

’’ Și aici, declară Viorel Furdui, viitorii deputați din teritoriu ar trebui să înțeleagă că funcțiile Parlamentului sunt cu totul altele decât cele ale aleșilor locali. Faptul că majoritatea candidaților pe uninominal promit rezolvarea unor probleme de competența administrațiilor locale este o distorsionare a funcției și competenței unui deputat.’’

Moldova, spune expertul, are nevoie de un corp de legislatori  cu viziuni strategice mai generale. Totodată, politicienii trebuie să înțeleagă că  un deputat poate elabora un cadru normativ însă nu este el cel care va aplica  aceste legi. Pe de altă parte, administrația centrală nu trebuie să se amestice în treburile APL, a precizat directorul executiv al Congresul Administrației Locale din Moldova, Viorel Furdui.

În această duminică, 24 februarie, vor avea loc alegerile parlamentare. 51 de deputați vor fi aleși în baza votului pe circumscripții uninominale  iar alți 50 de parlamentari – pe liste de partid.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0