Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce trebuie să cunoști despre camerele de supraveghere din secțiile de votare

© Sputnik / Rodion ProcaPavel Postică
Pavel Postică - Sputnik Moldova
Abonare
Important! Ce trebuie să cunoști despre camerele de supraveghere care vor fi instalate în secțiile de votare.
Ce trebuie să cunoști despre camerele de supraveghere din secțiile de votare

Camerele de supraveghere din secțiile de votare nu vor compromite secretul votului. Adică, acestea nu vor capta imagini cu listele electorale, cabinele de vot și datele cu caracter personal ale alegătorilor. Asigurarea vine din partea directorului de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, șia fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”, de la Radio Sputnik Moldova.

„Acum, foarte mult se speculează în privința acelor camera de luat vederi, care se vor afla în incinta secțiilor de votare. Că iată, prin ele se va identifica cine și pentru cine a votat. Eu vreau să asigur radioascultătorii că, în cazul în care vor respecta procedurile electorale, adică vor intra în cabina de vot, vor vota, după care vor plia buletinul, adică vor îndoia buletinul de vot, astfel încât să nu se vadă opțiunea lor electorală, și vor arunca în urnă buletinul, votul lor va fi secret, deoarece camerele de luat vederi vor fixa doar momentul aruncării buletinului în urnă și atât”, a declarat directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cine pretinde la fotoliul de deputat - Sputnik Moldova
Alegeri parlamentare-2019: Cine sunt aspiranții la funcția de deputat

Pavel Postică a ținut să sublinieze că fotografierea buletinului de vot reprezintă o încălcare.

„Sunt multe situații când alegătorilor li se sugerează că trebuie să facă o fotografie a buletinului de vot pentru a se verifica pentru cine acesta a votat. Subliniez, aceasta este o încălcare. Mai mult, cabinele de vot sunt transparente, practic, alegătorul nu poate face poză deoarece se vede din exterior”, adaugă Pavel Postică.

Amintim că, la scrutinul parlamentar din acest an, în secțiile de votare vor fi instalate camera de supraveghere. Potrivit reprezentanților CEC, în total vor fi instalate 2300 de camere de supraveghere, care au costat bugetul de stat 12 milioane de lei. Sistemul de înregistrare reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0