Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În atenția moldovenilor care dețin cetățenia română: Se schimbă cărțile de identitate

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul român al Afecerilor Interne anunţă noi norme propuse pentru sporirea securităţii cărţilor de identitate, fiind vorba de un acord informal în acest sens la care au ajuns reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi cei ai Parlamentului European.

BUCUREŞTI, 20 feb – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit MAI, cărţile de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit (ID-1), vor trebui să includă o zonă de citire optică şi să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale).

De asemenea, documentele vor trebui să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.

Proiectul MAI are scopul de a adapta legislaţia naţională la cerinţele europene.

„În noile cărţi de identitate ale cetăţenilor români vor fi introduse elemente de siguranţă în plus faţă de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara ţării, dar şi pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituţii publice. De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, au precizat oficialii MAI.

Письмо - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru moldovenii cu cetățenie română: Modificări la prezentarea unor acte în UE

Perioada minimă de valabilitate a cărţilor de identitate va fi de 5 ani, iar cea maximă, de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

De asemenea, cărţile de identitate existente care nu îndeplinesc cerinţele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi.

Cardurile simple, considerate cel mai puţin sigure, care nu îndeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zonă de citire optică, vor expira în cinci ani. Mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare.

Fluxul de știri
0