Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii de peste hotare vor scoate din buzunare zeci sau sute de euro pentru a vota

CC0 / Pixabay / Capri23auto / Euro
Euro - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii de peste hotare care au decis să-și exercite dreptul la vot pe 24 februarie vor trebui să scoată din buzunare zeci sau sute de euro pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Unii merg gratuit la vot, alții trebui să plătească pentru asta. Moldovenii cu drept de vot care în această duminică vor fi în Republica Moldova vor merge la secțiile de votare fără a cheltui un leu, acestea fiind amplasate la distanțe mici de domiciliul lor sau locul unde își au viza de reședință. 

Vei fi peste hotare în ziua votării? Iată cum ajungi la cea mai apropiată secție - Video>>>

Alta este situația în cazul conaționalilor noștri aflați la muncă peste hotarele țării, care vor scoate din buzunare zeci sau chiar sute de euro doar pentru a-și exercita dreptul la vot. Distanța până la secțiile de votare este de câteva sute de km, mai ales că în unele țări va fi deschisă doar câte o secție de votare. Respectiv costul biletelor de călătorie nu e unul simbolic.

În acest caz, moldovenii, dacă sunt mai norocoși și se află la o distanță mică de secția de votare, vor merge la vot, dacă nu - vor renunța. Alții, vor considera corect să plătească pentru un bilet de călătorie oricât de scump ar fi, doar să-și poată exercita dreptul de vot. Există și o altă categorie, cei care au decis să-și facă și o mică vacanță și vor reveni în Republica Moldova pentru câteva zile, aceștia vor scoate din buzunare sume deloc mici, cam cât e în țara noastră un salariu mediu pe economie. Dacă deschidem un site pe care sunt puse în vânzare bilete de avion, e ușor să facem câteva calcule. 

Pe 24-25 februarie, un bilet dus-întors, Bruxelles-Chișinău, poate fi cumpărat în medie cu 240 de euro, cam atât trebuie să scoată din buzunare și moldovenii care vor veni acasă de la Paris pentru a vota. Pentru un bilet dus-întors, Moscova-Chișinău, conaționalii noștri ar trebui să plătească în jur de 160 de euro. Dacă cei din Germania sau Italia vor să vină acasă, ei trebuie să achite aproximativ 240-250 de euro. Cei care se află în Dubai, ar trebui să plătească dublu, cam 540 de euro.

Menționăm că peste hotare vor fi deschise 125 de secții de votare. În Republica Italiana vor fi deschise 29 secții de votare, în România - 12, SUA - 12, Federația Rusă - 11 , Republica Franceză - 7, Republica Portugheză - 5, Regatul Spaniei - 5, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 4. Câte trei secții de votare vor fi deschise în Ucraina, Canada și Republica Turcia. Doar câte două secții de votare vor fi în Statul Israel, Republica Cehă, Republica Belarus, Republica Federală Germania, Republica Elenă și Irlanda.

Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din România - adresele exacte>>>

Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Regatul Belgiei, Republica Populară Chineză, Republica Letonia, Republica Azerbaidjan, Republica Polonă, Regatul Suediei, Republica Estonia, Republica Lituania, Ungaria, Republica Austria, Republica Bulgaria, Confederația Elvețiană , Regatul Țărilor de Jos, Statul Qatar, Japonia, Republica Croația , Georgia, Emiratele Arabe Unite și Regatul Norvegiei.

Pe 24 februarie, indiferent de opțiunile politice pe care le avem, este important să mergem la vot!

Fluxul de știri
0