Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

MAEIE a sesizat ONU și Consiliul Europei în legătură cu piloţii moldoveni aflați în Rusia

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова
Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова  - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene consideră că autoritățile de la Moscova au tergiversat oferirea accesului delegației Republicii Moldova către cei doi piloţi moldoveni eliberaţi recent din prizonierat în Afganistan.

CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează într-un comunicat de presă că ”au solicitat sprijinul mai multor organizații internaționale pentru a aduce situația piloţilor moldoveni ţinuţi la Moscova în albia legalităţii şi conformităţii cu dreptul international”.

Ministerul de Externe anunță organizațiile internaționale despre ”încălcarea de către autoritățile de la Moscova a normelor internaţionale în vigoare, a convenţiilor de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, precum şi a convenţiei consulare moldo-ruse” scrie în comunicatul de presă.

MAEIE a sesizat în acest sens Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetul Comisarului UE pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de Gen, Oficiul Central al Amnesty International și alte instituții.

Вертолет Ми-8 МТВ1 - Sputnik Moldova
Societate
Dezvăluiri: Cum au fost eliberați piloții luați ostatici în Afganistan

Amintim că cei doi moldoveni au fost luați ostatici de talibani încă în noiembrie anul 2015. Elicopterul companiei aeriene din care făceau parte aceștia a fost capturat în Afganistan, pe 24 noiembrie 2015, după ce a efectuat o aterizare de urgență. Aeronava era pilotată de trei cetățeni moldoveni, unul dintre ei a fost ucis de talibani. Elicopterul transporta 18 militari afgani.

Membrul Consiliului general și coordonator al organizației „Delovaia Rossia”, Igor Ceaika, a declarat într-un interviu pentru publicația ”Komersant” că el personal a organizat întreg procesul de eliberare a ostatecilor.

Piloții moldoveni Lionel Buruiană și Mihail Crihan, eliberați de curând din prizonierat în Afganistan, vor reveni în patrie curând, după ce vor trece un curs de reabilitare.

Fluxul de știri
0