Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon: Nu voi semna decretul de rechemare a ambasadorului Neguța

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами
Президент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu va semna decretul de rechemare a ambasadorului țării noastre la Moscova, Andrei Neguța, dacă Guvernul va lua o astfel de hotărâre.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Șeful statul a calificat drept foarte stranie decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de a desfășura un control la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă - Sputnik Moldova
Politică
MAEIE desfășoară un control inopinat la Ambasada Republicii Moldova în Rusia – Detalii

"Este foarte stranie situația cu ambasadorul nostru. Îi încriminează niște lucruri care nu corespund realității. Este o persoană foarte profesionistă, este o persoană care a fost ambasador la Paris, la Strasbourg, la Moscova. Și toți spun, și oponenții noștri politici spun, și cei care sunt împotriva noastră și ne critică, ei spun că domnul Neguța este unul dintre cei mai buni lucrători diplomatici din toată rezerva de cadre care este în Republica Moldova", a declarat Dodon la un post local de televiziune.

El s-a arătat sigur de faptul că această situație are un contest electoral.

"Sunt ferm convins că mișcările care au loc în ultimul timp în ceea ce ține de ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă sunt direct legate de alegerile parlamentare, este o încercare de a face încă un pas, o acțiune antirusească, este o acțiune care nu corespunde interesului național, este o încercare de a face din nou jocul geopolitic și a plasa mesajele pe filiera geopolitică", a spus șeful statului.

Totodată el a precizat că nu va semna decretul de rechemare a lui Andrei Neguța din funcția de ambasador: "Domnul Neguța este la Chișinău. Hotărârea de guvern privind rechemarea încă nu a fost luată pentru că încă nu a avut loc ședința Guvernului, dar chiar dacă va fi luată, eu nu o voi semna decretul de rechemare".

Dodon mai degrabă va scoate lumea în stradă, decât să semneze decretul de rechemare a lui Neguța

Șeful statul a anunțat că nu va semna decretul de rechemare a ambasadorului moldovean la Moscova chiar dacă se va încerca suspendarea lui din funcție. Dar dacă se va încerca suspendarea lui, atunci el va chema lumea în stradă și va organiza manifestații de protest la Parlament și Curtea Constituțională.

Centrul de presă Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Acces interzis în Moldova pentru jurnaliștii de la NTV și ”Rossia 1” - detalii

"Eu am spus de câteva ori și mai repet încă o dată: orice încercare de a merge pe filiera pe care s-a mers în ultimii doi ani, când președintele nu era de acord și se mergea prin Curtea Constituțională cu suspendări, noi nu mai putem să le acceptăm. Ce înseamnă lucrul acesta? Dacă până acum, când erau astfel de cazuri și oamenii mă chemau și mă îndrumau să ieșim în stradă, eu spuneam că nu trebuie pentru că nu vreau destabilizare, eu nu vreau destabilizare nici acum, dar, dacă vor mai încerca, atunci voi chema lumea în stradă. Vom merge și la Curtea Constituțională, și la Parlament și vom lua o poziție mai clară în acest sens", a spus președintele.

Dodon: Este o lovitură aplicată domnului Neguța de actuala majoritate parlamentară

Вертолет Ми-17-1В - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a precizat când vor reveni piloții moldoveni ținuți ostacici în Afganistan

Igor Dodon a dat și unele detalii privind cazul Neguța. El a lăsat să se înțeleagă că autoritățile din Chișinău îi încriminează faptul că ar fi dat în arendă niște spații ale ambasadei.

"Într-adevăr, pe teritoriul ambasadei, pentru că acolo este casa de oaspeți, pe parcursul a multor ani, a fost dat spațiul în arendă. Dar orice contract de arendă este avizat de către Ministerul de Externe. Nu poate ambasadorul, nu are dreptul ambasadorul să semneze ceva. Eu cred că aceasta este o lovitură în domnul Neguța, încă o lovitură din partea acestei majorități parlamentare".

Delegația MAEIE s-a întâlnit cu piloții eliberați din prizonierat în Afganistan - detalii>>>

Neguța a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă în primăvara anului 2017. Candidatura acestuia a fost propusă de președintele țării Igor Dodon. La mijlocul lunii decembrie a aceluiași an, prin decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă a fost rechemat pentru un termen nedeterminat pentru consultări. El a revenit la Moscova abia la sfârșitul lui martie 2018.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0