Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil: Iată câți bani păstrează statul în depozitele Băncii Naționale a Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Depozitele statului plasate la Banca Națională a Moldovei se apropie de suma de 600 de milioane de lei.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Potrivit situației din 31 decembrie 2018, soldul depozitelor plasate de Ministerul Finanțelor la Banca Națională a Moldovei (BNM) a constituit 598,9 milioane de lei.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Vin majorările: Se așteaptă creșteri de prețuri la produsele alimentare, gaz și lumină

Potrivit primului Raport din acest an asupra inflației, prezentat recent de BNM, aceste depozite sunt destinate menținerii rezervei de lichiditate a statului. Rata medie ponderată la depozitele în sold a fost de 7,11 la sută anual, iar termenul mediu ponderat – 891 de zile.

În trimestrul patru al anului trecut, lichiditatea excesivă a înregistrat un nivel de 8 miliarde lei, fiind în descreștere față de trimestrul precedent cu 1,3 miliarde lei.

”Acest volum de lichiditate excesivă a fost generat, în mare parte, de emisiunile monetare ca rezultat al intervențiilor BNM pe piața valutară în perioadele precedente”, susțin specialiștii Băncii Centrale.

Agregatele monetare în trimestrul patru al anului trecut au înregistrat o dinamică stabil pozitivă în comparație cu trimestrul precedent. Totodată, contribuția principală la această evoluție a fost determinată, preponderent, de modificarea depozitelor la vedere atât în moneda națională, cât și în valută.

Fluxul de știri
0