Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Inedit: Iată ce a pus la cale Primăria Chișinău pentru unii copii din Capitală

© Sputnik / Miroslav RotariLucia Caciuc
Lucia Caciuc  - Sputnik Moldova
Abonare
Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului din cadrul Primăriei municipiului Chișinău își dorește să inițieze noi proiecte sociale și să preia experiența unor colegi din Marea Britanie.
Inedit: Iată ce a pus la cale Primăria Chișinău pentru unii copii din Capitală

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șefa interimară a DMPDC, Lucia Caciuc a vorbit despre conlucrarea Direcției pe care o reprezintă cu structurile instituțiilor sociale ale altor țări, despre ideile preluate de la acestea și despre modalitățile de rezolvare a problemelor existente privind protecția socială a copilului.

Potrivit Luciei Caciuc, până în prezent DMPDC a inițiat mai multe proiecte cu colegii din Anglia și Scoția.

"Noi avem facultăți care pregătesc cadre pentru serviciile sociale, dar există domenii înguste pe care trebuie neapărat să le discutăm cu oamenii care au trecut prin această experiență. De aceea, atunci când a fost abordată problema copiilor străzii, noi am apelat la experiența Angliei și Scoției și anume datorită lor avem astăzi un autobuz cu care circulăm prin oraș și le oferim acestor copii produse alimentare și haine", a spus șefa interimară al DMPDC.

Lucia Caciuc susține că un alt subiect important al discuțiilor cu colegii din Anglia și Scoția sunt metodele și tehnicile de lucru oferite ca sprijin copiilor din centrele de plasament. Potrivit ei, experiența britanicilor prezintă exemple demne de urmat care trebuie implementate de managerii și administrația centrelor de plasament din țara noastră.

"În Marea Britanie am vizitat un centru de plasament în care am observat activități deosebite pentru copii. Aceștia îngrijeau de animăluțe, creșteau căpșuni și flori. Nu erau obligați sau forțați să facă acest lucru, îl făceau alături de profesorii lor cu mare plăcere", a relatat șefa interimară al DMPDC.

Lucia Caciuc a menționat că această experiență este foarte bună și că ar dori să o implementeze în cadrul centrelor de plasament din Republica Moldova.

"Nu vreau să intrăm într-un cerc vicios. Copiii care vin dintr-o familie în care nu au existat niște deprinderi firești, frecventează centrele de plasament și fac același lucru, iar în viitoarea familie pe care o vor construi vor perpetua aceleași exemple. De aceea am venit cu ideea de a face o seră în care să crească flori pe care ei ar putea să le comercializeze sau să crească prepelițe. Acest lucru va disciplina și va responsabiliza copiii. Noi simțim necesitatea unor astfel de activități în centrele noastre de plasament. Am discutat cu directorii și le-am împărtășit experiența. Acum trebuie să vedem cum să încadrăm aceste lucruri într-un cadru legal. Această muncă este menită să reeduce copilul și să-i aducă o altă viziune asupra vieții", a conchis Lucia Caciuc.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0