Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surprize la casele de schimb valutar: Euro crește brusc după două zile de cădere liberă

CC0 / Pixabay / Money
Money - Sputnik Moldova
Abonare
Cusul valutar stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru 14 februarie 2019: monedă unică europeană se revanșează astăzi, a crescut brusc cu 9 bani în raport cu leul moldovenesc.

CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 19 lei și 40 de bani pentru un euro, cu nouă bani mai mult decât ieri. Dolarul american costă 17 lei și 13 bani, în creștere cu un ban față de ziua precedentă. Leul românesc este cotat azi la 4 lei și 9 bani. Rubla rusească și hrivna ucraineană valorează și azi 26 și, respectiv, 63 de bani. 

Lucruri interesante pe care poate nu le știai despre leul românesc

Gunoiștea de ruble sovietice - Sputnik Moldova
Video
Aici s-au aruncat milioane: Un video cu un morman de bani din URSS

Numele de leu are rădăcini vechi. La mijlocul secolului al XVII-lea, în plin declin politic al Țării Românești și Moldovei, piața monetară e invadată de mai multe monede străine. Cea mai cunoscută a devenit însă talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre fețe un leu. ”Leii olandezi” au fost folosiți mai bine de un secol. Popularitatea lor a fost atât de ridicată încât, chiar și după retragerea din circulație, au fost identificați în popor cu noțiunea de monedă.

  • Pe 22 aprilie 1867, prin Legea monetară, leul este stabilit drept monedă națională.
  • Cel mai puternic leu din istoria României a fost cel din 1867, atunci când cu un leu puteai cumpăra zece pâini.

  • Cea mai mare valoarea a unei bancnote româneşti a fost în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când a fost tipărită bancnota de 5.000.000

Citiți sputnik.md! Pe lângă datele despre cursul valutar stabilit de Banca Națională a Moldova, veți afla curiozități despre valutele din întreaga lume.

Fluxul de știri
0