Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

MAE rus a comentat încercarea Chișinăului de rechemare a ambasadorul de la Moscova

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Accesați arhiva multimediaГерб РФ на здании министерства иностранных дел в Москве
Герб РФ на здании министерства иностранных дел в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Politicienii moldoveni au fost îndemnați să dea dovadă de respect față de cetățenii care au nevoie de ajutor.

CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. O sursă din cadrul Ministrului de Externe al Federației Ruse a comentat pentru Sputnik Moldova situația creată în jurul piloților moldoveni, eliberați din captivitate din Afganistan și posibila rechemare a ambasadorului Republicii Moldova.

”În primul rând, oamenii de bun simț sunt recunoscători atunci când compatrioții lor sunt eliberați din prizonierat, dar nu se dedau la spectacole politice”, a declarat interlocutorul Agenției.

Diplomatul a explicat că cetățenii moldoveni care au fost eliberați au nevoie acum de reabilitare, după o perioadă extrem de grea din viața lor. Partea rusă le acordă tot ajutorul necesar.

Reacția lui Dodon la cererea MAEIE privind rechemarea ambasadorului Moldovei în Rusia>>>

Reprezentantul Ministerului rus de Externe și-a exprimat speranța că aceștia își vor reveni cât de curând și a subliniat că, îndată ce piloții vor fi în stare să primească vizitatori și să revină în patrie, acest lucru va fi organizat imediat.

”Facem apel către politicienii din Moldova, care au organizat acum un nou show, să dea dovadă de respect față de cetățenii lor care au nevoie în momentul de față de un real ajutor și nu de pantomimă”, a subliniat diplomatul.

Președintele Igor Dodon și Ambasadorul Moldovei în Federația Rusă, Andrei Naguța - Sputnik Moldova
Președintele Dodon, în dialog cu ambasadorul Neguța, după ce a fost rechemat de MAEIE

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova i-a înmânat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, o notă de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegației moldovenești, care se află la Moscova din 11 februarie 2019, la piloții moldoveni, eliberați recent din prizonierat cu ajutorul Federației Ruse. Actualmente, aceștia se află într-un spital din Moscova.

Mai târziu, instituția a expediat la Guvern un demers cu privire la rechemarea ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța. Motivele acestei solicitări nu au fost comunicate. Surse din cadrul Partidului Democrat aflat la putere au menționat că acesta ar putea fi rechemat din cauza că nu a împiedicat deschiderea la Moscova a Fundației de dezvoltare a relațiilor sociale și culturale ”Transnistria”.

La rândul său, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că, în opinia sa, această decizie a MAEIE este ”absolut inexplicabilă și irațională” și a promis că nu va semna decretul cu privire la rechemarea ambasadorului, în cazul în care Guvernul va lua o astfel de decizie.

Fluxul de știri
0