Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ești criticată mereu și pentru orice? Ce însemană, de fapt, asta

CC0 / Pixabay / Republica / Убийца
Убийца - Sputnik Moldova
Abonare
Ești criticată mereu și pentru orice? Ți se spune cu orice ocazie că ești incapabilă să te descurci fără el, iar în cazul în care nu vei face așa cum îți spune? Că vei rămâne singură? Ce înseamnă, de fapt, asta.

CHIȘINĂU, 14 feb — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Despre violența domestică se vorbește mult la TV, la radio sau în presa scrisă. În ultimii ani au fost lansate și mai multe campanii menite să combată violența domestică. Majoritatea acestora s-au axat însă pe o singură formă a violenței domestice, și anume pe cea mai palpabilă - violența fizică.

Luc J.G. Francois - Sputnik Moldova
Violența față de femei în familiile din Republica Moldova

Așa se face că cea mai mare parte din cele 16.000 de femei care au sunat la Telefonul de Încredere al Centrului Internațional „La Strada” au raportat cazuri de violență fizică. Puține fiind cele care au solicitat ajutor pentru a nu mai fi victime ale violenței psihologice, economice sau spirituale.

„Desigur că lumea vorbește mai mult despre violența fizică, deoarece este palpabilă, pe tine te doare. Mai greu înțelegi că atunci când vine soțul acasă și vrea un act sexual, iar tu nu vrei, asta de fapt este viol conjugal. La fel se întâmplă în cazul în care soțul îți impune la ce programe să te uiți la TV, sau în ce limbă – rusă sau română, să te uiți. Acestea tot sunt cazuri de violență, doar că vorbim despre violență sexuală și violență spirituală. Nu mai zic de violența psihologică pe care o întâlnim peste tot”, a declarat Liliana Istrate-Burciu, manager Telefonul de Încredere Centrul Internațional „La Strada.

Specialiștii spun că, în mare parte, victimele violenței psihologice nici nu conștientizează situația în care se află. Mai mult, acestea văd agresiunea psihologică drept o normalitate.

Ana Nani - Sputnik Moldova
Violența în familie: Ce trebuie să cunoască femeile abuzate fizic - detalii

„Orice acțiune de intimidare și de umilire a persoanei, de amenințare sau de înjosire este o acțiune de violență psihologică. De multe ori, beneficiarele noastre vin și spun că „el îmi spunea că eu sunt nimeni și eu nu mă descurc. Că dacă el pleacă, eu mor de foame și mă găsesc câinii pe drum”. În astfel de cazuri, victima pur și simplu nu are putere psihologică pentru a spune stop. Când ți se spune în fiecare zi unul și același lucru, tu deja ajungi să crezi în ceea ce ți se spune”, a declarant Daniela Josanu în studioul Radio Sputnik Moldova.

În Moldova nu există o statistică a cazurilor de violență psihologică, economică sau spirituală. În ceea ce privește agresiunea fizică, oamenii legii spun că această formă de violență se întâlnește în fiecare a treia familie din țara noastră, iar în majoritatea cazurilor, victimele refuză să denunțe aceste cazuri, considerând agresiunea o caracteristică firească a vieţii de familie.

Fluxul de știri
0