Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro cade, dolarul crește - ce se întâmplă astăzi la casele de schimb valutar

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaRubla, Dolar SUA, Денежные купюры России и США
Rubla, Dolar SUA, Денежные купюры России и США - Sputnik Moldova
Abonare
Cusul valutar stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru 13 februarie 2019: euro continuă să piardă teren în fața leului moldovenesc, dolarul se apreciază în raport cu moneda națională.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 19 lei și 31 de bani pentru un euro, cu 5 bani mai puțin decât ieri. Dolarul american costă 17 lei și 12 bani, în creștere cu un ban față de ziua precedentă. Leul românesc pierde și el un ban și este cotat azi la 4 lei și 8 bani. Rubla rusească și hrivna ucraineană valorează și azi 26 și, respectiv, 63 de bani. 

monede - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Monede valoroase, descoperite pe Aeroportul Chişinău

Detalii curioase despre rubla rusească

Rubla rusească a apărut ca monedă oficială, utilizată de majoritatea populației, acum aproximativ 500 de ani. Denumirea rublei ar veni de la cuvântul ”рубить”, ceea ce semnifică ”a tăia”. De-a lungul istoriei, rubla rusească a suferit șapte transformări din cauza diverselor schimbări drastice în valoarea monedei.

  • Toate monedele sovietice care au fost bătute între anii 1961–1991, dar și monedele de 1, 2 și 3 copeici ce au fost emise înainte de 1961, au rămas un mijloc oficial de plată până în 31 decembrie 1998.
  • Rubla rusească modernă a apărut în decembrie 1991. Aceasta a circulat în paralel cu vechea rublă sovietică, care a rămas în circulație până în septembrie 1993.
  • În perioada 1999–2001 acestea au putut fi schimbate pe banii noi la o rată de 1000:1.
  • Pe 11 decembrie 2013, Banca Centrală a Rusiei și-a anunțat decizia de a alege simbolul pentru rubla rusească. Pentru a identifica un nou simbol al monedei naționale, Banca Centrală a Rusiei a decis să organizeze un proces de un vot deschis, unde orice cetățean avea posibilitatea să aleagă simbolul monedei din cele 5 propuse. La vot au participat peste 280 de mii de persoane.
  • În prezent, rubla rusească este una dintre cele mai importante valute din zona CSI, inclusiv și în Republica Moldova.

Citiți sputnik.md! Pe lângă datele despre cursul valutar stabilit de Banca Națională a Moldova, veți afla curiozități despre valutele din întreaga lume.

Fluxul de știri
0