Valoarea unei persoane se măsoară și prin felul în care îi tratează pe ceilalți. Tratarea cu acceptare și respect a celuilalt este în ziua de astăzi unul dintre marile obiective ale psihoterapiei și dezvoltării personale. A fi tolerant nu înseamnă să renunți la principiile și ideile tale.
Lipsa toleranței înseamnă de fapt egoism, iar acesta ar putea duce la comportamente negative.
"În cele din urmă, lipsa toleranței sporește delicvența juvenilă și diversifică formele de infracțiuni printre minori. Infracțiunile în care se implică copiii reprezintă o consecință a acestei intoleranțe, pentru că atunci când un copil oferă dragoste, înțelegere, este tolerant el nu va recurge niciodată la asemenea acțiuni", a spus Vera Pșeneac.
Potrivit Verei Pșeneac, intoleranța nu afectează doar copiii din grupul de risc, dar și pe cei din familiile fără probleme. Cauza principală pentru care adolescenții cultivă această lipsă de toleranță este lipsa de comunicare între părinți și copii.
"Părintele pune prioritate pe ajutorul material și uită de acele valori moral-spirituale pe care trebuie să le cultive copilului. Un copil lipsit de atenție, comunicare, dragoste și afecțiune va găsi un alt mediu, iar de acolo vor apărea multe alte probleme", a precizat reprezentanta DMPDC.
Activitățile extracurriculare au un rol important în formarea personalității copilului. Acestea cultivă comportamentul creativ și dezvoltă gândirea, aptitudinile și le asigură o educație care se manifestă în primul rând prin toleranță.
"În cadrul DMPDC activează centre comunitare pentru copii și tineri unde fiecare are posibilitatea să frecventeze un cerc de muzică, dans sau pictură. Toate materialele sunt puse gratis la dispoziția copilului și se lucrează în egală măsură cu persoanele din toate categoriile sociale. Totodată, se oferă și consultație psihologică copiilor din cercul de risc, se organizează mese rotunde atât pentru copiii cât și pentru părinți. În acest mediu copilul se dezvoltă și cu siguranță învață să devină tolerant", a punctat Vera Pșeneac.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș