Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Inedit: Iată ce face o moldoveancă, stabilită cu traiul în Rusia

© Sputnik / OsmatescoAngela Scripcăraș
Angela Scripcăraș - Sputnik Moldova
Abonare
Angela Scripcăraș este moldoveanca stabilită de mai mulți ani la Moscova, care face multe fapte bune și se implică activ în diverse activități și proiecte sociale.
Inedit: Iată ce face o moldoveancă, stabilită cu traiul în Rusia

Moldovenii aflați peste hotare nu uită de țara în care s-au născut și încearcă să facă lucruri frumoase, ca cei din străinătate să afle despre țărișoara noastră. Deja de zece ani, Angela Scripcăraș depune o muncă asiduă și un efort imens într-un proiect de comemorare a ostașilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Într-un interviu telefonic acordat pentru Sputnik Moldova, Angela Scripcăraș a povestit despre conceptul acestui proiect:

"Este un proiect al unui catalog de memorii, care conține fotografii ale locurilor de înhumare de pe teritoriul Republicii Moldova a ostașilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Totodată este și lista cu extrasele din arhivă și informații privind lucrurile înfricoșătoare din perioada războiului. La moment lucrez și la cataloagele de memorie ale cetățenilor din Republica Azerbaidjan, Republica Georgia și unele regiuni din Federația Rusă", a relatat Angela Scripcăraș.

În realizarea acestui proiect ambițios, Angela Scripcăraș depune o muncă titanică, caută în arhivă, selectează poze, materiale și informații. Este ajutată de către asistenta sa Ecaterina Cojocaru, care locuiește la Bender. Zilnic acestea comunică intermediul telefonului, internetului și fac schimb de informații.

Scopul acestui proiect este de a păstra vie memoria victimelor acestui sângeros război și de a aduce la cunoștință tinerilor generații momentele groaznice prin care au trecut strămoșii lor și de a nu repeta niciodată această istorie.

"Fiind și mamă mă interesează traiul decent și siguranța copiilor mei. Dacă vom avea pacea și cerul senin ne vom putea gândi la un viitor frumos. Trebuie să păstrăm pacea pe pământ, buna înțelegere și toleranța. Să le cultivăm copiilor, prin proiecte concrete, dragostea de viață, de patrie și de părinți", a spus ea.

În vara acestui an, Angela Scripcăraș își propune să înceapă un nou proiect care prevede căutarea locurilor de înhumare a cetățenilor moldoveni decedați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial înmormântați în mai multe cimitire din lume.

"Este un lucru titanic, deoarece cimitirele ostașilor sovietici se află în 53 de state. De aici rezultă că cetățenii noștri ar putea să se afle în una dintre acestea cimitire. Toate acestea trebuie studiate pentru a ajunge la un catalog detaliat. Din păcate, sunt oameni care nu vor să afle nimic despre buneii sau rudele lor, însă sunt mulți oameni care vin cu adresări către noi, pentru că nu pot trăi liniștit și vreau să cunoască destinul strămoșilor săi", susține Angela Scripcăraș.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0