Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Instanța a refuzat să o elibereze pe Carina Țurcan

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaCarina Țurcan
Carina Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Termenul de arest pentru Carina Țurcan, ex-membru al conducerii companiei „Inter RAO”, a fost prelungit până la 14 aprilie.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Judecătoria Lefortovo din Moscova a prelungit, până pe data de 14 aprilie, arestul fostului membru al conducerii companiei „Inter RAO", Carina Țurcan, care se află în izolator, fiind acuzată de spionaj, a comunicat pentru RIA Novosti Ivan Pavlov, avocatul acuzatei.

„Instanța a satisfăcut cererea anchetatorului de a prelungi măsura de arest preventiv”, a spus avocatul Ivan Pavlov.

Anterior, acesta a spus că Țurcan este acuzată că ar fi transmis serviciilor secrete din Moldova date despre companiile energetice ruse. Potrivit avocatului, Țurcan este învinuită că, în august 2004, ar fi devenit agent al serviciilor secrete din Moldova.

Рассмотрение жалобы на арест К. Цуркан - Sputnik Moldova
Rusia
Pe conturile bancare ale Carinei Țurcan a fost pus sechestru

Potrivit anchetei, în aprilie 2015, Țurcan a obținut versiunea electronică a proiectului unui document elaborat de Ministerul rus al Energeticii privind unele aspecte ale activității unor companii pe plan internațional. Potrivit acuzării, în septembrie 2015 ea a transmis acest document unui serviciu de informații din Republica Moldova.

Avocatul Carinei Țurcan a spus că experții Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse consideră că informațiile din acest document constituie secret de stat. Carina Țurcan susține însă că este nevinovată.

Dosarul poartă parafa „Strict secret” de aceea nu se cunoaște, practic, nimic despre caz. Conform datelor furnizate de sursele RIA Novosti din ramura energetică, în anii 2014-2015, Țurcan a participat la lucrările de livrare a energiei electrice din Rusia în Ucraina, iar din Ucraina în Crimeea.

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse o suspectează pe fosta membră a administrației "Inter RAO" că ar fi transmis informații cu caracter secret serviciilor speciale din România, care este membră a Uniunii Europene și NATO. Ea mai este acuzată că ar fi livrat informații privind construcția în Turcia a stației atomoelectrice „Akkuyu”.

Fluxul de știri
0