Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon, despre cooperarea cu România şi alte state

Abonare
Igor Dodon: ”Noi cunoaștem foarte bine și ce se întâmplă în România, în Ucraina și în alte țări și, credeți-mă, analizăm foarte atent!...”

BUCUREȘTI, 11 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Într-un recent interviu acordat de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în studioul de radio Sputnik Moldova, a fost abordată tema relației cu România.

Jurnalista Cristina Bumbu Dănuță a pus accentul pe relația cu guvernul Dăncilă, subliniind că, în opinia sa, de observator al scenei politice românești,  premierul a reușit să impună un alt mod de a guverna – și anume acela al colaborării și înțelegerii. 

”Cu toții cunoaștem deja că Viorica Dăncilă este primul șef de guvern de la București care are ca principiul de lucru înțelegerea și colaborarea – intenționaţi să avansați pe cât posibil relația cu Guvernul Dancilă?” a întrebat jurnalista – director al postului de radio.

Dar, atenție, Cristina Bumbu Dănuță a introdus în discuție o temă pe care Sputnik și alte publicații, ca și diverse personalități o comentează: Viorica Dăncilă, președinte.

”Intenționați să avansați pe cât posibil relația  cu Guvernul Dancilă, mai ales că, trebuie să menționăm,  mai mulți lideri de opinie o văd deja ca viitorul președinte al țării? ” – a întrebat jurnalista Sputnik Moldova.  

Igor Dodon nu a acceptat și nici nu respins în nici un fel ipoteza, ci a dorit să se mențină pe linia sa, consecvent cu principiul ”neamestecului în treburile interne”.

”Nu mă implic în politica internă a altor state, să dau preferinţe cuiva sau altora”, a declarat ferm președintele Moldovei. ”Noi suntem gata să colaborăm cu orişicare Guvern, Preşedinte, Parlament, care va fi ales în urma votului cetăţenilor din orişicare ţară”. 

Ziarista a insistat în privința relației cu guvernul român actual: ”Dar cum apreciați măsurile pe care le întreprinde acum guvernul Dăncilă?

”Nu este corect ca noi să dăm aprecieri guvernului din altă țară, la fel cum nu ne dorim ca alți președinți, șefi de state, șefi de guverne să dea aprecieri la ceea ce facem noi în Republica Moldova”, a rămas pe poziții Igor Dodon.

Noi cunoaștem foarte bine și ce se întâmplă în România, în Ucraina și în alte țări și, credeți-mă, analizăm foarte atent – dar nu este corect să dăm aprecieri – a declarat Igor Dodon, subliniind - ”Pentru că aceasta ține de politica internă a acestui stat”.

”Când am fost ales în funcția de președinte, de la câțiva ambasadori am avut astfel de mesaje – uite, că noi considerăm, conform Constituției, dumneavoastră să procedați așa sau așa…”, povestește președintele Dodon.

Urmarea este o lecție de apărare a principiului ”neamestecului în treburile interne” – din păcate o lecție pe care România a uitat-o de mult timp, și pe care, atunci când și-o reamintește e luată de urechi de „partenerii” euro-atlantici.

”Eu i-am invitat la Președinție în luna martie 2017 și le-am spus răspicat: dacă până acum era obișnuit ca dumneavoastră, ca ambasadori, să veniți să dați aprecieri președintelui, cum trebuie să procedeze, și era un lucru normal, eu vă rog, de astăzi înainte să nu mai fie o astfel de abordare, pentru că aceasta ține de politica internă a Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

 

Urmăriți aici scurtul fragment în care, iată se vorbește pentru prima dată în afara țării, la nivelul unui șef de stat, de varianta pe care Sputnik a analizat-o prima dată – Viorica Dăncilă președinte al României.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0