Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pe viitorul Președinte al Parlamentului îl așteaptă unele surprize

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Parlamentului este ales din rândul deputaților, după constituirea legală a Parlamentului și formarea fracțiunilor parlamentare, precum și în cazul în care intervine vacanța funcției pe parcursul legislaturii.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Alegerea Președintelui Parlamentului, în noua legislatură, se va desfășura conform prevederilor unui Regulament-model. Setul de proiecte de acte-model referitoare la organizarea și desfășurarea alegerii președintelui Parlamentului au fost aprobate de Biroul Permanent al Parlamentului.

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Ultimatum în Parlament. Candu condiționează votarea proiectelor înaintate de Guvern

Pachetul de documente include Regulamentul-model privind modul de organizare și desfășurare a alegerii Președintelui Parlamentului, Registrul-model al actelor Comisiei speciale pentru efectuarea alegerii Președintelui Parlamentului, Certificatul-model de înregistrare a candidatului pentru funcția de Președinte al Parlamentului și Regulile-model privind organizarea votării secrete în cadrul ședinței plenare a Parlamentului privind alegerea Președintelui Parlamentului.

Respectivele documente vor fi utilizate de către Comisia pentru efectuarea alegerii Președintelui Parlamentului. Totodată, regulile respective au un caracter orientativ și pot fi modificate de Comisie în funcție de circumstanțele existente.

Documentul a fost elaborat de către Direcția generală juridică a Parlamentului cu suportul proiectului PNUD.

Președintele Parlamentului este ales din rândul deputaților, după constituirea legală a Parlamentului și formarea fracțiunilor parlamentare, precum și în cazul în care intervine vacanța funcției pe parcursul legislaturii. Speakerul este ales pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret, cu votul majorității deputaților aleși. De asemenea, o fracțiune parlamentară poate înainta o singură candidatură la funcția de Președinte al Parlamentului.

Fluxul de știri
0