Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE: Comisia Europeană se teme că naționaliștii vor conduce... Europa

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaComisia Europeană
Comisia Europeană - Sputnik Moldova
Abonare
Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și candidatul socialiștilor la președinția acestui for, confirmă că naționaliștii ar putea ajunge la putere la nivel european în alianță cu popularii

Corespondență din butoiul cu pulbere al Europei

BRUXELLES, 10 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Timmermans a intrat în campanie electorală și acuză popularii europeni că vor putea conduce Europa doar cu sprijinul naționaliștilor, încercând în acest fel să convingă europenii să voteze cu stânga. Dar avertismentul său are semnificații mult mai largi, pentru că vin să confirme faptul că nici stânga, nici dreapta europeană nu vor mai avea majoritatea necesară în viitorul Parlament European și vor fi nevoite să își caute aliați în rândul partidelor naționaliste și populiste aflate pe un trend ascendent clar. 

Popularii europeni s-ar putea  alia în acest sens cu conservatorii europeni, care vor fi dominați de partidul Lege și Justiție care conduce în Polonia, cu o linie eurosceptică evidentă, și cu naționaliștii din grupul inițiat de Marine Le Pen care își va spori efectivele după alegerile din mai 2019.

Dolari - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Lovitură pentru dolar: Vezi ce a recomandat Comisia Europeană țărilor din blocul comunitar

Naționaliștii s-au dovedit destul de pragmatici în politica europeană, reușind să intre la guvernare în mai multe state pe bază de alianțe. E cazul Austriei, unde FPO este membru în coaliția de guvernare, dar și al Italiei, unde Lega conduce țara alături de Mișcarea 5 Stele.

Într-un mod similar, naționaliștii și-ar putea impune câteva principii de bază, precum anti-migrația și mai multă suveranitate pentru statele naționale și să intre în Comisia Europeană alături de populari.

Este evident că nimeni nu va putea face abstracție de europarlamentarii naționaliști din mai 2019 și că nu mai este vorba de un grup marginal, ci de un nucleu de forță care va înclina balanța și va decide componența Comisiei Europene, așadar și viitoarea configurație a Europei.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0