Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Studiu de ultimă oră: Oamenii de știință au descoperit „dieta” împotriva depresiei

Abonare
Depresia poate fi combătută printr-o schimbare în dietă, potrivit unui grup de oameni de știință britanici. Această dietă are efecte benefice mai ales asupra femeilor, precizează studiul.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Persoanele care mănâncă alimente grase sunt mai puțin afectate de depresia cronică și de modificările de dispoziție create de aceasta, potrivit unei cercetări recente efectuate de oameni de știință britanici. Ei şi-au publicat concluziile în revista Psychosomatic Medicine, citată de Sputnik France.

Depresia cronică afectează o mulțime de oameni. Această boală se caracterizează prin pierderea interesului şi a motivației, precum și prin lipsa stimei de sine și apatie. Totuşi, în ciuda faptului că oamenii de știință au dezvoltat sute de noi medicamente antidepresive, majoritatea acestora au efecte adverse asupra sănătății, printre care obezitatea, dependența de medicamente și tulburările metabolice.

Dificultatea combaterii depresiei este determinată şi de faptul că boala este încă puțin înțeleasă. În mod special, nu este clar care sunt exact structurile creierului care sunt afectate de depresie și de ce nu funcționează normal.

Doctor - Sputnik Moldova
Studiu: Omenirea ar putea evita o catastrofă, reducând consumul acestor două produse

Oamenii de ştiinţă britanici subliniază ca au observat modul cum pacienţii lor au ieşit din starea depresivă în urma schimbării dietei, motiv pentru care cercetatorii au decis sa analizeze rezultatele testelor efectuate de dieteticieni în ultimii ani. Astfel, oamenii de știință au reușit să analizeze 16 studii în care au participat 46.000 de oameni.

Ei au descoperit ca dieta mediteraneană (mâncăruri neprocesate: legume, fructe, pește, fructe de mare, diferite tipuri de nuci și alune, ulei de măsline) şi alte diete bine echilibrate atenuează depresia, iar cei care le urmează sunt mai puţin predispuşi să experimenteze această stare.

Pe de altă parte, această schimbare în alimentaţie s-a dovedit a fi mai benefică în cazul femeilor, în timp ce pentru bărbați alte diete, dimpotrivă, au înrăutăţit uneori depresia. În plus, noua dietă însoțită de exerciții fizice nu a avut rezultate, fapt pe care oamenii de știință trebuie încă să îl explice.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0