Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Italia: Unele regiuni, la un pas de secesiune? Ar fi afectați toţi cetăţenii italieni

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul italian și regiunile care doresc o mai mare autonomie, Veneto, Lombardia și Emilia Romagna ar urma să încheie un acord pe 15 februarie. Sputnik a discutat cu un profesor de economie despre riscul unei diviziuni între zonele bogate și cele sărace.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Este o chestiune sensibilă care îi vizează nu numai pe cetățenii celor trei regiuni, dar și întreaga țară. Dacă se ajunge la acord, prăpastia dintre nordul și sudul Italiei ar deveni și mai evidentă. Semnarea acordului ar conduce la o „secesiune a celor bogați”, potrivit lui Gianfranco Viesti, profesor de economie la Universitatea din Bari.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Detronarea lui Emmanuel Macron: Matteo Salvini - Noul lider al Uniunii Europene

Sputnik a discutat cu Viesti, autorul cărţii „Verso la secessione dei ricchi?” („Ne îndreptăm către secesiunea celor bogați?”), despre consecințele economice și politice ale acestui acord.

Potrivit lui Gianfranco Viesti, o astfel de schimbare politică i-ar afecta pe toți cetățenii italieni.

O primă cauză a problemelor care ar apărea se referă la zonele în care regiunile doresc mai multă autonomie - asistență medicală, educație și infrastructură. Va avea loc un transfer important de putere de la stat către regiuni.

A doua problemă este cea referitoare la finanţarea acestor puteri, deoarece inițiativa acestor regiuni este determinată de dorința de a obține mai multe resurse financiare pentru implementarea propriilor proiecte. De exemplu, de cel puțin 25 de ani, Lega Nord a încercat să obțină cât mai multe resurse financiare pentru dezvoltarea regiunilor de nord.

Acest lucru afectează alocarea resurselor și, prin urmare, calitatea educaţiei și a asistenței medicale în alte regiuni italiene, a explicat Viesti.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Război între Matteo Salvini și comisarii Uniunii Europene - În joc este viitorul Europei

În al treilea rând, în parlamentul italian nu se discută despre această problemă. Cu alte cuvinte, potrivit economistului, acordul pe care guvernul țării și regiunile trebuie să îl semneze pe 15 februarie constituie, în prezent, un secret pentru parlamentari. Acest acord va fi adus în parlament pentru a fi aprobat sau respins.

Întrebat despre efectele negative ale acestor reforme în Italia, Viesti a spus că acordul ar avea drept rezultat faptul că cetățenii regiunilor mai bogate vor avea dreptul la mai multe resurse și servicii economice și sociale decât cetățenii din regiunile mai sărace. Există riscul ca, dacă aceste regiuni vor avea mai multe puteri, vor putea să facă presiuni asupra orașelor care sunt lipsite de aceste puteri.

„Autonomia regională este un lucru minunat care deja există, dar aici vorbim despre o economie regională diferențiată, iar unele regiuni au mai multă putere decât altele. Nu sunt împotriva [autonomiei] în general, dar problema este destul de delicată; trebuie să vedem cum funcționează sistemul în ansamblu, inclusiv aspectele sale financiare”, a explicat pentru Sputnik specialistul Gianfranco Viesti.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0