Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pe ce-și cheltuiesc moldovenii banii? Statistici neașteptate

Abonare
Republica Moldova este printre primele trei țări europene locuitorii cărora cheltuiesc cel mai mult pentru cumpărarea produselor alimentare și cel mai puțin pentru recreere și cultură: vedeți detalii în infograficul Sputnik.

Potrivit unui studiu realizat de RIA Novosti, Moldova face parte din Top 3 țări europene locuitorii cărora cheltuiesc cel mai mult pentru mâncare.

Agenția RIA Rating a studiat, la comanda RIA Novosti, structura cheltuielilor locuitorilor din 40 de țări europene, din Rusia, Kazahstan și Turcia. Au fost utilizate datele birourilor de statistică, Rosstat și FMI.

În Moldova și Kazahstan, alimentația însumează peste 40 la sută din cheltuieli

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

Liderii clasamentului (cu cea mai mică cotă a alimentației în structura cheltuielilor) este Luxemburgul. Locuitorii acestei țări cheltuiesc pentru achiziția produselor alimentare doar 8,7%. Urmează apoi Marea Britanie cu 10% din cheltuieli și Olanda – 10,6%. În Irlanda, Finlanda, Austria, Norvegia și Elveția, cota cheltuielilor alimentare constituie mai puțin de 12 la sută.

Printre cei chestionați, cel mai mult cheltuiesc pentru mâncare locuitorii din țările postsovietice și din Europa de Est. Rusia se situează în acest clasament pe locul 31, alături de Muntenegru și Lituania.

Experții afirmă că, în majoritatea cazurilor, există o legătură inversă între PIB pe cap de locuitor, principalul indicator de apreciere a nivelului dezvoltării economice a țării, și cota cheltuielilor alimentare.

De regulă, cu cât mai mică este cota acestor cheltuieli ale populației, cu atât mai înalt este nivelul de trai al familiilor. Locuitorii din țările bogate cheltuiesc restul banilor pentru călătorii, agrement, amenajarea locuinței, educație.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0