Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Responsabilii din Sănătate reacționează la reținerile CNA: Nu putem tolera asemenea cazuri

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Sănătății
Ministerul Sănătății - Sputnik Moldova
Abonare
După ce, în ajun, ofițerii CNA au reținut 11 angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, astăzi instituția a venit cu o reacție.

CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit cu o reacție la perchezițiile și reținerile pe care le-au efectuat în ajun ofițerii Centrului Național Anticorupție.

ANSP condamnă cu vehemenţă actele de corupţie printre angajaţi şi reiterează importanța respectării prevederilor legislației.

”Totodată, ne exprimăm regretul faţă de situaţia creată şi anunţăm că asemenea cazuri nu vor fi tolerate. Menţionăm că vor fi întreprinse toate acţiunile necesare pentru a implementa şi asigura respectarea actelor normative în vigoare, de către angajaţi”, anunță instituția într-o notă informativă.

Administraţia ANSP susține că va acorda tot suportul necesar în documentarea cazului.

Joi, 7 februarie, 11 angajați ai Centrului municipal de Sănătate Publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost reţinuţi de ofițeri CNA în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai, 2018. La această etapă, douăzeci şi cinci de persoane sunt bănuite, iar 11 au fost deja reţinute, fiind suspectate de fapte de corupţie.

Спецназ - Sputnik Moldova
Societate
Operațiune de amploare a CNA la Sănătate: Au fost reținuți mai mulți șefi

Aceştia sunt bănuiţi că pretindeau şi luau sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Potrivit materialelor cauzei, inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP, acceptau mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate.

De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienica şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.

În procesul documentării, s-a mai constatat că unii inspectori întocmeau petiţii fictive cu privire la unele nereguli, după care citau agenţii economici la sediul CSP Chişinău şi estorcau bani pentru a nu efectua controlul fizic la faţa locului şi pentru a nu-i sancţiona. Sumele pretinse sistematic variau între o mie şi câteva mii de lei.

CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de Sănătate Publică să sesizeze instituția la numerele de telefon ale unităţii de gardă 257 202 sau cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0