Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Rezultatele perchezițiilor la CSP: Iată câte persoane au fost reținute

Abonare
Angajații CNA au reținut 11 persoane într-un dosar de corupție la Centrul Național de Sănătate Publică.

Unsprezece angajaţi ai Centrului municipal de Sănătate Publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost reţinuţi de CNA în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai 2018.

Спецназ - Sputnik Moldova
Societate
Operațiune de amploare a CNA la Sănătate: Au fost reținuți mai mulți șefi

La această etapă, 95  de persoane sunt bănuite, iar 11 au fost deja reţinute, fiind suspectate de fapte de corupţie. Este vorba despre angajați ai Centrului de Sănătate Publică, documentați mai bine de jumătate de an de CNA. Aceştia sunt bănuiţi că pretindeau şi luau sistematic bani, personal sau prin intermediari, de la persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii.

Potrivit materialelor cauzei, inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP acceptau mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate.

De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienica şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.

Permis de conducere - Sputnik Moldova
Societate
Cât costă un permis de conducere la Bălți – Iată ce au constatat ofițerii CNA

În procesul documentării, s-a mai constatat că unii inspectori întocmeau petiţii fictive cu privire la unele nereguli, după care îi citau pe agenţii economici la sediul CSP Chişinău şi estorcau bani pentru a nu efectua controlul fizic la faţa locului şi pentru a nu-i sancţiona. Sumele pretinse sistematic variau între o mie şi câteva mii de lei pentru un serviciu.

Astăzi, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliile, automobilele, dar şi la birorurile persoanelor bănuite, după care 11 angajaţi ai CSP au fost escortaţi la CNA pentru audieri. Ofiţerii CNA au pornit peste 100 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă, urmărirea penală fiind condusă de Procuratura Anticorupție.

CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acțiunilor ilegale ale funcționarilor Centrului de Sănătate Publică să sune la numerele de telefon ale unității de gardă 257 202 sau cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0