Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune cel mai mare seismolog despre cele 10 cutremure produse în această dimineață

© AFP 2024 / PEDRO PARDO View of a seismograph. (File)
View of a seismograph. (File) - Sputnik Moldova
Abonare
Au legătură cutremurele din Marea Neagră cu cele care se produc în munții Carpați și ar trebui să ne așteptăm oare la un cutremur devastator în Moldova – iată ce spun specialiștii din țara noastră.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Zece cutremure semnificative s-au produs în doar câteva ore, miercuri dimineață, în Marea Neagră. Seismologul român Gheorghe Mărmureanu spune că este vorba de o activitate seismică normală.

Numărul mare de cutremure înregistrat într-un scurt interval de timp în Marea Neagră nu constituie o problemă deosebită, este de părere seismologul.

„Acestea cutremure nu au nicio importanţă. Este o activitate normală. Nu reprezintă nicio problemă. În Marea Neagră s-au înregistrat mii de cutremure de-a lungul timpului. Cel mai mare a fost în 1902, care a avut puţin peste 4 grade”, a explicat Mărmureanu, potrivit digi24.ro.

Institutul român pentru Fizica Pământului a înregistrat, la ora 10:29, cel de al zecelea cutremur consecutiv produs astăzi în Marea Neagră. Particularitatea acestor seisme este că toate s-au produs la adâncimea de cinci kilometri.

Seria acestor seisme semnificative a început la ora 05:42, în zona bulgară a Mării Negre, dar la mică distanță de România. Primele șase cutremure au avut loc într-un interval de o oră.

© Photo : INFPVal ciudat de cutremure în Marea Neagră
Ce spune cel mai mare seismolog despre cele 10 cutremure produse în această dimineață - Sputnik Moldova
Val ciudat de cutremure în Marea Neagră

Cel mai puternic cutremur a avut loc la ora 05:51, având o magnitudine de 3.7 grade pe scara Richter.

Сейсмограф в работе  - Sputnik Moldova
Cel mai puternic cutremur din acest an, în apropiere de Moldova

În contextul seismelor produse astăzi în Marea Neagră, directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară, a declarat pentru Sputnik că acestea nu au nicio legătură cu mișcările seismice care au loc în regiunea Carpaților.

Totodată, el a amintit că, potrivit datelor existente, cutremurele devastatoare în Carpați se produc o dată la 36-37 de ani. Putem vorbi de exemplu de cutremurele din 1940 și 1977. Pornind de la statisticile care s-au făcut de-a lungul anilor, la fiecare sută de ani au loc trei astfel de cutremure. Din 1977 nu a mai avut loc o asemenea degajare puternică de energie astfel că suntem în așteptarea unui asemenea eveniment. Important este să fim pregătiți de asta în orice moment și să nu intrăm în panică, a conchis Nicoară.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0