Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce magistrații nu achită cheltuielile suportate de stat în dosarele pierdute la CEDO

© SputnikDaniel Goinic
Daniel Goinic - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Daniel Goinic, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că mecanismul prin care statul poate să pornească acțiunea în regres împotriva unui judecător sau procuror care a generat o eroare judiciară nu funcționează.
De ce magistrații nu achită cheltuielile suportate de stat în dosarele pierdute la CEDO

Expertul a făcut aceste afirmații în contextul în care doar în prima lună a anului 2019 Moldova a fost condamnată de CEDO în 5 cazuri. Este vorba de 4 pronunțări în privința arestului abuziv și un caz ce vizează libertatea de exprimare.

’’Acest mecanism privind acțiunea de regres este nefuncțional. Statul în continuare plătește pentru erorile magistraților, asta chiar dacă autoritățile au demarat la nivel de guvern o serie de acţiuni care anunțau sporirea responsabilității personale pentru judecători, procurorii și funcționari care se fac responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO să restituie paguba achitată de stat,’’ a precizat expertul.

El a făcut referire și la o decizie a Curții Constituționale din 2017, care a generat și mai multă confuzie. Decizia prevede că statul nu poate iniția o acțiune în regres contra magistratului, cu excepția cazurilor de erori judiciare în care s-a dovedit în prealabil că acesta a acționat cu rea-credință sau gravă neglijență.

Din păcate, este foarte dificil să găsim acea limită când judecătorul a făcut-o premeditat, iată de ce acest mecanism nu funcționează, a mai spus expertul.

Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a declarat în baza deciziei CC inadmisibile ultimele cereri depuse de Ministerul Justiției pe un grup de judecători atacați în judecată.

Tot atunci, într-un răspuns oferit la o solicitare expediată de Curtea Constituțională din Republica Moldova să spună dacă acțiunile în regres ar fi o procedură legală sau ar putea încălca principiul independenţei judecătorilor, Comisia de la Veneția declara că procedura este permisă însă numai acolo unde există o componentă mintală culpabilă a judecătorului.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0