În premieră, 47 de apicultori din țara noastră vor exporta, din acest an, miere ecologică. Produsul va ajunge pe piața Uniunii Europene, unde este pe larg solicitat. De altfel, pe piața externă mierea ecologică costă cu 50 la sută mai mult decât cea obișnuită. Pentru această etapă, apicultorii s-au pregătit în decurs de un an. Cum va contribui la dezvoltarea domeniului apicol din țară posibilitatea apicultorilor de a produce miere ecologică și de a face exporturi pe piața UE? Detalii au oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Marcela Stahi, șefa Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine din cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Petru Sacara, apicultor din Ialoveni.
Petru Sacara este unul dintre cei 47 de apicultori care va putea exporta miere ecologică. Anterior, acest lucru nu a fost posibil deoarece organizațiile din țară care certifică mierea bio nu sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Datorită proiectului ”Agricultura performantă în Moldova”, gestionat de USAID, mierea produsă de Petru Sacara este evaluată de organizații de certificare din UE.
”USAID ne-a consolidat ca o echipă. Ne-a ajutat să ne pregătim pentru exportul mierii de albine. Noi am trecut deja cu bine prima cerificare, în primăvară vom trece a doua certificare. Și dacă totul va fi bine, vom putea exporta mierea obținută în acest an. Cea mai mare cantitate de miere urmează să ajungă în România”, a menționat Petru Sacara.
Nu este ușor să produci miere bio. Cerințele sunt dure, iar pregătirea condițiilor pentru obținerea acestui produs implică mai multe cheltuieli. Apicultorii trebuie să se asigure în primul rând că albinele nu vor culege polen de pe plantele tratate cu substanțe chimice.
”Prima cerință este să amplasăm stupii la o distanță mai mare de zonele unde este practicată agricultura convențională. Ca urmare, în ultimii patru ani noi am mutat stupinele aproape de pădure. De asemenea, pentru obținerea mierii bio, sunt necesari alți stupi. Fagurii trebuie să fie doar din ceară și schimbați anual”, a precizat Petru Sacara.
Din 2018, statul subvenționează apicultorii care fac miere bio. Vorbim despre un ajutor de 300 de lei pentru fiecare familie de albine, în perioada de conversie. Însă pentru a beneficia de subvenții, apicultorii trebuie să prezinte un contract încheiat cu instituțiile internaționale de certificare.
”Din 2016, avem un proiect de lege prin care organismele internaționale nu vor mai fi obligate să facă acreditare la nivel național, vor fi recunoscute mai ușor de către minister. Vor face doar o solicitare și vor prezenta un set de documente. Va fi o procedură mai ușoară, iar apicultorii vor putea beneficia de subvențiile oferite de stat”, a relatat Marcela Stahi.
Mai multe detalii despre posibilitățile de producere a mierii ecologice în Moldova aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.
Autor: Maria Dimineț
Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>