Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medicamente gratuite pentru cetățeni: Cum poți beneficia de ele?

© Sputnik / Miroslav RotariTatiana Zatic
Tatiana Zatic  - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 februarie 2019, cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de medicamente oferite în mod gratuit din lista celor compensate. Până în prezent, pentru mai multe medicamente compensate, costul acestora era compensat parțial, în sumă de 30%, 50%, 70%, restul sumei fiind acoperite de pacienți.
Medicamente gratuite pentru cetățeni: Cum poți beneficia de ele?

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, Urgente și Comunitare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatâc, a numit care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pacienții pentru a beneficia de medicamente oferite în mod gratuit.

Tatiana Zatâc a precizat că prescrierea medicamentelor se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi, pediatri și ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Astfel, primul pas pe care trebuie să-l facă pacientul este să se adreseze la unul dintre acești specialiști.

"Rețeta cu medicamente compensate poate fi prescrisă nu doar de specialiștii care activează în instituțiile publice, dar și de cei care activează în instituțiile private. De menționat că medicamentele oferite în mod gratuit sunt destinate tratamentului celor mai frecvente maladii, cum ar fi: bolile cardiovasculare, respiratorii, osteoarticulare, bolile endocrine, astmul bronșic, pielonefrita acută și cronică, maladii ale aparatului digestiv, hepatită, ciroză hepatică și alte maladii", a menționat Tatiana Zatâc.

În farmacie, la prezentarea rețetei pentru medicamente compensate, în mod obligatoriu farmacistul va propune pacientului medicamentul oferit gratuit. Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția pacientului în termen de 72 de ore de la adresare. De asemenea, farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

"Este important ca toate verigile să-și cunoască drepturile și obligațiile, iar la fiecare etapă să fie corectitudine și atitudine corectă de comunicare și informare. Scopul acestei inițiative a fost de a micșora povara financiară asupra pacientului", spune Tatiana Zatâc.

De asemenea, de medicamente compensate beneficiază:

  1. copiii în vârstă de până la 18 ani;
  2. gravidele (pentru profilaxia și tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor);
  3. persoanele cu boli acute și cronice, precum: diabet zaharat şi complicaţiile lui, anemie, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune, depresia, boala Alzheimer.

Potrivit MSMPS, în prezent, lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaționale. Aceasta poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii sau la Info CNAM (0 800 99999).

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0