Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Destăinuirile unei stewardese din Moldova: Suntem și pompieri, și bone, și medici

© Sputnik / Miroslav RotariMaria Moșneaga-Vieru
Maria Moșneaga-Vieru - Sputnik Moldova
Abonare
Să fii stewardesă nu este o meserie atât de ușoară precum pare la prima vedere. Înainte de a te gândi la ideea de a începe o carieră și de a debuta efectiv în această meserie, care vine din pasiunea ta de a călători, de a cunoaște lucruri și oameni noi, trebuie să te întrebi dacă vei rezista.
Destăinuirile unei stewardese din Moldova: Suntem și pompieri, și bonă, și medici

Să fii stewardesă nu e întotdeauna o îndeletnicire plină de satisfacție și emoții pozitive. În spatele zâmbetului și a imaginii impecabile se află multă responsabilitate. Maria Mosneaga-Vieru, însoțitoarea de bord cu peste doi ani de experiență, afirmă că meseria de stewardesă presupune ceva mult mai mult decât aspectul fizic plăcut și zâmbetul oferit pasagerilor.

”Avem în cap o sumedenie de cărți, suntem și pompieri, și bonă, și medici. Pasagerii văd doar deservirea în zbor, altceva nu văd nimic”, a spus Maria Mosneaga-Vieru.

Stewardesa afirmă că cele mai dificile momente din timpul zborurilor sunt cazurile medicale unde trebuie să acționeze foarte repede. Cu toate acestea, stewardesa spune că fiecare însoțitor de bord este instruit și trece o pregătire minuțioasă pentru a soluționa orice situație de urgență care poate apărea în timpul zborului. Timp de trei luni de zile, în cadrul Centrului Aeronautic de Instruire din Chișinău, tinerii sunt instruiți cum să reacționeze prompt la diverse situații. Însă, după absolvirea acestui curs, urmează o treaptă lungă până a ajunge să lucrezi într-o companie aeriană.

Potrivit Mariei Mosneaga-Vieru, în Republica Moldova, recrutarea de stewardese are loc o dată la patru-cinci luni. Totodată, există importante trăsături de personalitate, care sunt absolut necesare, o dată ce ai urcat la bordul unei aeronave.

”Primele cerințe sunt: vigilența, punctualitatea, atenția distributivă, seriozitatea, amabilitatea, operativitatea, acumularea constantă de noi cunoștințe, devotamentul, implicarea profesională, determinarea, perfecționarea, autocontrolul și spiritul de observație”, a explicat stewardesa.

Chiar dacă meseria de însoțitoare de bord este foarte riscantă, Maria Mosneaga-Vieru a îndrăgit această profesie, despre care ea spune că îi aduce foarte multă plăcere și satisfacție.

”Am învățat să zâmbesc mai des, să fiu mai puternică și să văd oamenii precum o carte deschisă. Cei care își doresc să îmbrățișeze această meserie trebuie să cunoască că nu este o profesie ușoară. Trebuie să faci față stresului, să fii calculat și flexibil. Eu însă, mă simt mai bine decât pe pământ, acolo este mai liniște”, a afirmat însoțitoarea de bord.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0