Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Oleg Ababii: Copiii cu deficiențe mintale pot avea o viață normală

© Sputnik / OsmatescoOleg Ababii
Oleg Ababii - Sputnik Moldova
Abonare
Oleg Ababii, managerul Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă "Orfeu", a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre reabilitarea copiilor cu deficiențe mintale.
Oleg Ababii: Copiii cu deficiențe mintale pot avea o viață normală

De două decenii, Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă "Orfeu" oferă copiilor cu deficiențe mintale din țara noastră o șansă la o viață normală. Tehnicile de educație, aplicate în instituție, fac adevărate minuni. Copiii cultivă aici deprinderi de viață și încredere în forțele proprii. Și foarte important: datorită efortului psihopedagogilor ei reușesc să-și realizeze visele.

”Copilul este deosebit – aceasta este abordarea noastră. Este deosebit, în pofida problemelor pe care le are. Această atitudine favorizează recuperarea copiilor, deoarece cultivă pozitivismul și încrederea în sine. Părinții se minunează de rezultatele pozitive ale copiilor lor”, a remarcat Oleg Ababii.

În cadrul instituției, copiii sunt educați în baza pedagogiei curative. Tehnica ajută copiii cu deficiențe mintale să-și dezvolte propriul potențial, să se integreze în societate, să aibă succes și să trăiască demn.

”Pedagogia curativă are la bază trei elemente: gândire, simțire, voință. De la 0 la 7 ani cultivăm voința. De la la 7 la14 ani punem accent pe simțire. Iar între 14 și 21 de ani dezvoltăm gândirea.  În acest mod, copilul înțelege ceea ce face, devine încrezut în sine. Evident, facem kinetoterapie, logopedie și terapie prin muzică”, a explicat Oleg Ababii.

Suplimentar, copiii sunt învățați să fie solidari, să se susțină reciproc. Cei cu deficiențe mintale severe sunt ajutați de colegi să facă față responsabilităților zilnice.

”Un copil cu deficiențe mintale ușoare ia de mânuță un copil cu probleme de sănătate mai grave. Are rol de lider și conștientizează acest lucru. Știe că la recreație trebuie să-și însoțească colegul la masă”, a precizat Oleg Ababii.

Copiii educați în cadrul Complexului-Pilot de Pedagogie Curativă "Orfeu" participă la concursuri internaționale de muzică, de unde revin cu medalii de aur. Cum reușesc aceste performanțe, aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

 

 

Fluxul de știri
0