Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Premieră absolută: Veniturile percepute de fisc, mai mari decât cele colectate de Vamă

© Sputnik / OsmatescoIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Finanțelor Ion Chicu a vorbit pentru studioul radio Sputnik Moldova despre o tendință constatată în premieră în economia Moldovei și anume pentru prima dată incasările lunare la buget administrate de fisc le-au depășit pe cele provenite de la vamă.
Premieră absolută: Veniturile percepute de fisc, mai mari decât cele colectate de Vamă

Ion Chicu mai spune că fiscul a acumulat la bugetul de stat cu 11,4% mai mult ca in anul trecut. Cumulativ cu cele colectate de Serviciul Vamal și alte venituri, încasările în ianuarie 2019 au fost depășite cu 177 milioane de lei. Ministrul Finanțelor este de părere că aceste cifre reflectă tendințele în economie, schimbările structurale care până la urmă se capitalizează în încasări suplimentare la buget din activitatea economică.

’’ De-a lungul anilor, s-a tot vorbit că majoritatea încasărilor la bugetul de stat proveneau din importuri și erau percepute la vamă. Noile cifre reflectă o schimbare de structură în economia Moldovei. Aceste cifre relevă și  valoare adăugată mai mare care este generate din activitatea economică în Moldova,or încasările pe intern la TVA ne arată o creștere în ianuarie 2019 față de anul 2018 cu 11,4%. Binențeles, tot la bugetul de stat intră și impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător. Și aici avem o creștere de 25 la sută față de anul 2018 pe fundalul unei administrări fiscale bune’’,a mai spus Ion Chicu.

Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public național  în prima lună a anului 2019 au crescut cu 8,5%, comparativ cu perioada similară a anului 2018. Instituția a încasat o sumă de 2,9 miliarde de lei.

Autor:Eduard Maciac

Fluxul de știri
0