Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Declarații de ultimă oră: Igor Dodon, despre relațiile moldo-ruse în 2019 - Video

© Photo : Facebook / Igor DodonPreședintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Un forum moldo-rus va fi organizat în luna martie - președintele Dodon a oferit mai multe detalii privind dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări în anul 2019.

CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. Un forum moldo-rus va fi organizat în luna martie, cu participarea regiunilor din Federația Rusă care au încheiate acorduri cu raioanele din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de șeful președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă susținute la întoarcerea din Federația Rusă, unde s-a aflat într-o vizită de lucru de două zile.

”Am convenit că în luna martie vom organiza un forum cu participarea regiunilor din Federația Rusă care au semnate acorduri cu raioanele din Republica Moldova. Sunt câteva zeci de regiuni. Va fi la nivel de guvernatori. Probabil, va avea loc la mijlocul lunii martie”, le-a spus Dodon jurnaliștilor.

Totodată, el le-a amintit jurnaliștilor că scopul vizitei sale a fost de a găsi soluții pentru tranzitul de mărfuri moldovenești pe piața Federației Ruse. Potrivit înțelegerilor avute cu președintele rus, începând cu ziua de 31 ianuarie, toate mărfurile produse în Republica Moldova, care vor tranzita Ucraina, vor fi acceptate pe piața federației ruse. Dodon a subliniat că, începând cu 1 ianuarie, la exportul a cinci categorii de mărfuri moldovenești în Rusia, în special la vinuri, conserve, fructe și legume, nu vor fi percepute taxe vamale.

”Aceasta înseamnă economii de câteva zeci de milioane de euro anual, adică mai mult de o jumătate de miliard de lei vor rămâne pentru producătorii din Republica Moldova”, a subliniat șeful statului.

Cât timp vor fi valabile aceste reguli

Potrivit președintelui țării, aceste facilități comerciale sunt valabile pentru o perioadă de șase luni și, în cazul în care nu vor fi depistate încălcări, termenul ar putea fi prelungit.

”Începând cu 1 ianuarie, până pe data de 1 iulie. La sfârșitul primului trimestru, la sfârșitul lunii martie va fi o evaluare din partea Guvernului Federației Ruse, pentru a vedea dacă nu au fost înregistrate reexporturi. Există riscul să vină ucrainenii încoace și de aici să ducă produsele, dându-le drept fabricate în Republica Moldova. Ei vor face o analiză, după care vor prelungi (perioada - n.r.)”, a declarat Dodon.

Dodon s-a arătat încrezător că va reuși să convingă autoritățile ruse pentru ca aceste facilități să fie valabile și după alegerile parlamentare.

Urmărește-ne pe rețeaua de socializare Sputnik Moldova pe OK>>>

Fluxul de știri
0