Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când pică Paștele ortodox în 2019, dar și în următorii ani

© Sputnik / Miroslav RotariFocul Haric, imagine de arhivă
Focul Haric, imagine de arhivă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Anul acesta, Paștele ortodox va fi cu 20 de zile mai târziu decât în 2018 și va fi sărbătorit pe 28 aprilie.

În anul 2019, potrivit calendarului ortodox, Paștele va fi sărbătorit cu 20 de zile mai târziu, pe 28 aprilie. În 2018, Paștele a fost sărbătorit pe data de 8 aprilie.

Paștele Blajinilor, zi când pomenim toți morții, va fi sărbătorit pe data de 6 mai, în aceiași zi cu Sfântul Gheorghe.

Фреска Сретение XVIII века - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna februarie

Cel mai apropiat post pe care-l vor ține creștinii ortodocși va fi postul dina­intea Învierii Domnului – Postul Paștelui. Acesta va începe pe data de 11 martie și este cel mai lung și mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Postul Paştelui este fără carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire şi de Florii, faţă de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte.

Când pică Paștele în 2019 și în anii următori

  • Paştele ortodox 2019 – duminică 28 aprilie
  • Paştele ortodox 2020 – duminică 19 aprilie
  • Paştele ortodox 2021 – duminică 2 mai
  • Paştele ortodox 2022 – duminică 24 aprilie
  • Paştele ortodox 2023 – duminică 16 aprilie
  • Paştele ortodox 2024 – duminică 5 mai
  • Paştele ortodox 2025 – duminică 20 aprilie

Cânte zile libere ar putea oferi Guvernul în anul 2019

Pe lângă concediile anuale, bugetarii din Republica Moldova au parte și de unele zile de vacanță legate de zilele de sărbători și zilele naționale. Potrivit Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova.

Bugetarii au zile libere de Crăciun, Anul Nou, Paște, Ziua internațională a Femeii, Ziua Muncii, Ziua Victoriei, Ziua internațională a copilului, Ziua Republicii, Ziua Limbii.

În 2019, Anul Nou – 1 ianuarie, care cade în zi de marți, Crăciun pe 7 ianuarie, luni și pe 8 ianuarie, marți, Ziua Internațională a Femeii – 8 martie, care cade într-o zi de vineri, Paște – 28 aprilie, duminică și 29 aprilie, luni, Paștele Blajinilor5 mai, duminică și 6 mai în zi de luni, Ziua Internațională a Muncii, 1 mai, cade în zi de miercuri, Ziua Victoriei și Ziua Europei, 9 mai, cade în zi de joi.

1 iunie — Ziua internațională a copiilor, cade în zi de sâmbătă, Ziua Republicii – 27 august, marți, Ziua limbii – 31 august, sâmbătă și Crăciunul pe stil nou – 25 decembrie, care cade miercuri.

Fluxul de știri
0