Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surpriză de proporții pentru pensionarii care lucrează: Ce pensii vor primi din februarie

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaPensii și plăți sociale
Pensii și plăți sociale - Sputnik Moldova
Abonare
Din luna februarie, vor fi alocate primele pensii care au fost reexaminate. Recalcularea pensiei are loc doar pentru pensionarii care mai lucrează.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. De la începutul lunii ianuarie, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a recepţionat 3565 de cereri de reexaminare de la persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Societate
Din 1 ianuarie, unele pensii din Moldova vor crește cu peste 2 mii de lei

Conform rapoartelor statistice, din cele 3565 de cereri de reexaminare, 2073 sunt din Chişinău, iar 328 - din Bălţi. Cereri similare au fost depuse la toate 40 de case teritoriale de asigurări sociale.

Potrivit CNAS, în februarie, solicitanţii, care vor întruni condiţiile legii, vor primi deja pensii reexaminate.

”Această reexaminare a pensiei este individuală. Mărimea acesteia depinde de durata activităţii în muncă şi de mărimea salariului din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale”, precizează CNAS.

Pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, solicitanţii trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetele de muncă. Dacă au pierdut carnetul de muncă, atunci pot ataşa la cerere orice alte acte ce confirmă activitatea în muncă, precum extrase din ordine despre angajare-eliberare, certificate, contracte de muncă. Cererea se depune la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai.

Pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999 vor fi recalculate>>>

De la 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare Legea care prevede reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie. Pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999 reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 1 ianuarie 2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

Fluxul de știri
0