Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Curtea Constituțională, criticată de experții în domeniul juridic - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariNadejda Hriptievschi
Nadejda Hriptievschi   - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, expertul Nadejda Hriptievschi, a declarat pentru radio Sputnik Moldova că mai mulți experți în domeniul juridic sunt dezamăgiți de recenta decizie a Curții Constituționale cu privire la posibilitatea ca cetățenii de peste hotare să voteze cu acte expirate la alegerile parlamentare.
Curtea Constituțională criticată de experții în domeniul juridic-detalii

Expertul a menționat că Înalta Curte era obligată să ofere o claritate la sesizarea Avocatului Poporului pentru a evita pe viitor anumite interpretări nedorite a legislație și anume, în baza căror acte ar trebui să voteze cetățenii moldoveni aflați peste hotare. Nadejda Hriptievschi a făcut referire și la o decizie anterioară a Curții Supreme de Justiție prin care instanța supremă a spus că nu poate fi vorba de o eventuală fraudare sau de vot multiplu la alegeri, în cazul în care s-ar permite votul în baza actelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat. Asemenea decizii s-au aplicat şi în alegerile anterioare, iar Comisia Electorală Centrală nu a fost sesizată în privința unor cazuri de vot multiplu ca urmare a participării la votare cu acte de identitate cu termen de valabilitate expirat. Expertul a mai declarat că argumentele Curții Constituționale sunt neîntemeiate.

’’În loc sa consolideze dreptul la vot, Curtea le dă o "lecție" cetățenilor de peste hotare să-și pefecteze pașapoartele la timp,’’ a spus Nadejda Hriptievschi.

Recent, Curtea Constituțională a respins sesizarea avocatului poporului prin care s-a solicitat examinarea constituționalității interzicerii votării pentru moldovenii din diasporă, în baza actelor cu termenul de valabilitate expirat. Curtea Constituțională a precizat că valabilitatea pașaportului reprezintă singura exigență impusă de către legislator pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să voteze în secțiile de votare constituite peste hotarele țării.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0