Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Diaspora nu va putea vota cu acte de identitate expirate: decizia Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii din diaspora nu vor putea vota la alegerile parlamentare din 24 februarie în cazul în care vor avea actele de identitate expirate. Curtea Constituțională explică de ce.

CHIȘINĂU, 29 ian - Sputnik. Cetățenii moldoveni din diaspora nu vor putea vota în cazul în care vor avea actele de identitate expirate. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis respingerea sesizării depuse de avocatul poporului, Mihail Cotorobai.

Potrivit Înaltei Curți, ”măsura contestată nu instituie un tratament diferențiat disproporționat, că aceasta nu afectează esența dreptului la vot și că legislatorul a acționat în interiorul marjei sale de manevră pe care o permite Constituția. Așadar, prezenta sesizare este nefondată”.

Buletin de identitate - Sputnik Moldova
Motivul banal din care unii moldoveni nu vor putea vota

Totodată, în decizie este menționat că termenul de valabilitate al pașapoartelor este de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta necesară pentru exercitarea dreptului de a alege [articolul 2 alin. (11) din Legea nr. 273 din 9 noiembrie 1994]. Alegerile parlamentare sau prezidențiale au loc, de regulă, o dată la patru ani. În acest sens, ele sunt previzibile. Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil. Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară.

Fluxul de știri
0