Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon a plecat la Moscova. Cu cine se va întâlni șeful statului

© Sputnik / Евгения Новоженина / Accesați arhiva multimediaПрезидент Молдавии Игорь Додон во время пресс-конференции в Москве.
Президент Молдавии Игорь Додон во время пресс-конференции в Москве. - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon se va întâlni miercuri cu Vladimir Putin, urmând să abordeze în cadrul întrevederii chestiuni ce țin de cooperarea comercial-economică moldo-rusă.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat pe pagina sa de Facebook că pleacă astăzi într-o vizită de lucru la Moscova.

În cadrul vizitei de două zile, șeful statului va avea întrevederi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril și alți oficiali ruși.

”Întreprind o vizită de lucru de două zile la Moscova în cadrul căreia voi aborda chestiuni ce țin de cooperarea comercial-economică moldo-rusă, situația actuală privind tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei ș.a. chestiuni”, a scris Dodon.

Amintim că, din 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, realizând astfel înțelegerile la care au ajuns anterior președinții Federației Ruse și Republicii Moldova. Totodată, din 1 ianuarie, a intrat în vigoare o altă Hotărâre a Guvernului rus prin care este interzis importul mărfurilor ucrainene în Rusia, precum și a mărfurilor din alte țări, care ajung pe teritoriul Federației Ruse prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

În acest context, Igor Dodon i-a expediat premierului rus Dmitri Medvedev o scrisoare oficială care se referă la această Hotărâre și care a provocat anumite dificultăți pentru exportul moldovenesc.

”Această hotărâre a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, întrucât, potrivit noilor reguli, acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei, evitând Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport”, a constatat șeful statului.

Totodată, Dodon a anunțat că pentru soluționarea problemei respective este în contact cu conducerea Federației Ruse.

Fluxul de știri
0