Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 3 februarie, se schimbă regulile de intrare cu mașina în Ungaria

© Sputnik / Miroslav RotariСнег
Снег  - Sputnik Moldova
Abonare
Ungaria instituie o obligație nouă de încărcare a datelor în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Începând din 3 februarie, Ungaria instituie o obligație nouă de încărcare a datelor în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO. Decizia îi vizează și pe transportatorii din Republica Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria. Potrivit autorităților locale, scopul îl reprezintă setarea corectă a încadrării în categoria de poluare și modernizare a verificării.

Transportul benzinei - Sputnik Moldova
Moldova și Turcia liberalizează transportul de mărfuri

Sistemul HU-GO oferă posibilitatea de plată a taxei rutiere a autovehiculelor de marfă, care depășesc greutatea maximă admisă de 3,5 tone. Societatea care administrează acest sistem a inițiat un program de dezvoltare al cărui scop este depistarea încadrărilor necorespunzătoare în categoriile de poluare, ajungându-se astfel la dezvoltarea verificării și modernizarea încasării taxei rutiere.

Elementele individuale ale programului vor fi introduse în mod continuu și gradual. Măsurile conexe urmând a deveni integrale cel mai curând în a doua jumătate a anului 2019. În prima etapă va avea loc încadrarea în baza de date unitară și verificată a categoriei de poluare a autovehiculelor de marfă, apoi va urma introducerea setării, respectiv verificării automate și electronice a categoriei de poluare, care va completa metoda de verificare prin oprirea la fața locului, aplicată de organele desemnate pentru verificarea taxei rutiere.

Se schimbă regulile de aducere în țară a mașinilor de mâna a doua>>>

Pe pagina HU-GO.hu toți utilizatorii au posibilitatea să furnizeze datele de înregistrare de tip nou: marca, anul fabricației, seria șasiului, certificatul de înmatriculare. Începând din 3 februarie 2019, aceste informații trebuie furnizate în mod obligatoriu în sistemul HU-GO de către clienții care înregistrează un autovehicul cu indicativ al unei țări străine sau care modifică datele unui autovehicul deja înregistrat. Ulterior, încărcarea datelor va trebui realizată în cazul tuturor clienților HU-GO, ale căror date solicitate nu sunt disponibile în mod corespunzător.

După validarea datelor încărcate, cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2019, va putea începe în Ungaria verificarea mai intensă, de tip nou, a veridicității încadrării în categoria de poluare și, pe lângă aplicarea amenzii, sistemul HU-GO va corecta în mod automat, cu informarea clientului, categoria de poluare furnizată greșit, sau, în cazul clienților care își îndeplinesc obligația de încărcare a datelor, va obliga autovehiculul în discuție la plata unei taxe rutiere corespunzătoare celei mai nefavorabile categorii de poluare, în concordanță cu directiva Eurovigneta. În asemenea cazuri, clienții vor plăti taxa rutieră pentru categoria de poluare cea mai nefavorabilă până când își îndeplinesc, în privința autovehiculului de marfă în discuție, obligația de încărcare corectă a datelor.

Fluxul de știri
0