Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce le este frică moldovenilor cel mai mult

© Sputnik / Miroslav RotariСнег
Снег - Sputnik Moldova
Abonare
Sunt nemulțumiți de prezent, însă cred în viitorul luminos: o pătrime dintre moldoveni se plâng că nu le ajung bani nici chiar pentru strictul necesar, iar aproximativ o treime speră că peste un an viața lor va fi mai bună.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Potrivit datelor sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt siguri că țara merge într-o direcție greșită.

Această opinie este împărtășită de peste 70% din respondenți. Circa 15% afirmă contrariul. Aproximativ tot atâția nu au știut ce să răspundă la întrebarea adresată. Sociologii menționează că astfel de răspunsuri reflectă atitudinea negativă față de vectorul de dezvoltare a țării pentru care se pronunță autoritățile Republicii Moldova.

Cele mai importante cinci probleme care îi frământă pe moldoveni

Экономика. Архивное фото - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu economia Moldovei în anul 2019

Potrivit studiului, o treime dintre persoanele chestionate consideră că problemele principale cu care se confruntă populația țării sunt prețurile mari la produsele alimentare și serviciile comunale, precum și devalorizarea leului moldovenesc. Pe locul doi se află sărăcia, lipsa banilor, salariile și pensiile mici, de toate acestea fiind îngrijorați 28% dintre cei intervievați. Printre primele trei cele mai îngrijorătoare probleme se numără și emigrarea permanentă a populației (22% dintre respondenți). Urmează în top nivelul înalt al șomajului și lipsa locurilor de muncă bine plătite, precum și problema ce ține de sectorul educație și viitorul copiilor.

Totodată, cetățenii Moldovei sunt alarmați de situația politică din țară, infrastructura proastă, instabilitatea economică, impozitele mari, situația din domeniul sănătății.

Au început să trăiască mai bine?

TIR-uri - Sputnik Moldova
Statisticile arată că economia țării este pe marginea prăpastiei: Când ne prăbușim?

Specialiștii i-au întrebat pe oameni cum li s-a părut anul 2018 față de anul precedent. Jumătate dintre ei au menționat că nu au simțit nici un fel de schimbări, iar 27% au răspuns că anul care a trecut a fost mult mai greu decât anul 2017.

Sociologii au constatat că doar fiecare al cincilea respondent a spus că anul 2018 a fost mai bun decât anul precedent. Patru din nouă respondenți consideră că viața oamenilor a devenit mai grea în comparație cu cea de acum cinci ani; 13% apreciază schimbările ca fiind într-o direcție pozitivă, iar 43% nu au observat vreo schimbare.

În același timp, circa o treime dintre respondenți speră că peste un an vor trăi mai bine, iar puțin peste 20% cred că situația lor se tot înrăutățește.

Sondajul a fost realizat între 4 și 19 ianuarie 2019, pe un eșantion de 1179 persoane din 81 de localități. Marja de eroare este de 3%.

Fluxul de știri
0