Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Specialiștii CNAS îi vor instrui pe elevi - Ce vor învăța copii?

© Sputnik / Miroslav RotariValentina Buliga
Valentina Buliga - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga, a vorbit despre solidaritatea între generații, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.
Specialiștii CNAS vor instrui elevii. Ce vor învăța copii?

Specialiștii din domeniul asigurărilor sociale îi vor încuraja pe elevi să fie solidari cu persoanele aflate în situații dificile și să devină contribuabili responsabili. Despre aceasta a comunicat, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Valentina Buliga, președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale.

”În calitate de instituție publică, putem să solicităm Ministerului Educației ca, după lecții, specialiștii CNAS să discute cu elevii, să le explice ce stă la temelia sistemului de asigurări sociale, cum realizăm principiul de echitate și solidaritate socială. Pentru ca nu funcția trebuie sa-i asigure unei persoane garanții sociale, dar contribuția în fondul de asigurări sociale”, a relatat Valentina Buliga.

Mulți dintre cei care evită să achite contribuții sociale consideră că nu este datoria lor să susțină persoanele vârstnice, bolnave sau aflate în situații dificile. Potrivit Valentinei Buliga, această abordare este greșită și îl afectează pe fiecare cetățean, pe termen de lungă durată.

”Un stat este format din cetățeni care au drepturi politice, sociale, economice, dar și obligații și datorii. La temelia unui sistem de asigurări sociale stă principiul solidarității sociale, solidarității între generații, între cei care muncesc și care sunt la pensie sau care, din anumite motive, nu pot să activeze”, a precizat Valentina Buliga.

În opinia Valentinei Buliga, unii oameni au încetat să fie solidari din cauza problemelor din sistemul de asigurări sociale, care a existat mai mulți ani.

”Sistemul nu era funcțional și motivațional. Reforma din ultimii trei ani a oferit posibilitatea de a face legătură directă între valoarea contribuțiilor sociale și valoare pensiilor. Iar aceasta, sperăm, îi va determina pe cetățeni să aibă mai multă încredere în sistemul de asigurări sociale și să fie solidari cu persoanele care au nevoie de suportul societății”, a explicat Valentina Buliga

Mai multe detalii, aflați din interviul atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0