Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Copilul nu vrea să meargă la grădiniță? Unde greșesc părinții și ce trebuie să facă

© Sputnik / Miroslav RotariСнег
Снег - Sputnik Moldova
Abonare
Să ducă copilul la grădiniță este o adevărată provocare pentru părinți. Cum îl pregătim pentru această nouă etapă, am întrebat-o pe Cezara Dilevschi, psiholog și psihoterapeut.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Invitată în studioul Radio Sputnik Moldova, psihologul și psihoterapeutul Cezara Dilevschi sugerează părinților să-și facă liber în program în primele zile sau săptămâni pentru a putea fi oricând gata să-și ajute copilul dacă acesta nu se simte confortabil la grădiniță sau unele lucruri îl sperie. 

Când începem să-l pregătim pe copil pentru grădiniță? Cum o facem? Ce îi spunem? 

Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Psiholog, despre dependența de gadgeturi: poate ruina copilăria

Copilul trebuie pregătit cu mult timp înainte de a merge la grădiniță. Pentru el este un mediu nou, respectiv, va fi stresat în primele zile. Trebuie să-i spui de ce este important să meargă la grădiniță, ce va face acolo, cu cine va interacționa și chiar în primele zile să mergi cu el, să stai la început câteva ore, să vezi ce-l deranjează și ce-i place. 

Ce poate face părintele pentru a-l convinge pe copil că la grădiniță se va simți în siguranță?

Trebuie să mergem cu el la grădiniță, să-l familiarizezi cu mediul. Să ne luăm chiar o săptămână liber de la muncă. E important ca el să se simtă în siguranță. Pentru asta, mai întâi îl lăsăm pentru câteva ore, dar îi asigurăm că noi vom fi în curtea grădiniței sau într-o sală de alături și oricând poate veni la noi. Vedem cum reacționează. În nici un caz nu-l vom lăsa plângând în grija educatoarei.

Cum și ce îi spunem copilului când îl lăsăm prima dată pentru toată ziua la grădiniță?

Când ne hotărâm să-l lăsăm pentru toată ziua, este important să nu uităm să-i spunem că neapărat vom veni seara să-l luăm acasă. Copilul trebuie să aibă siguranța că nu va fi lăsat singur și că seara el va reveni în familie.

Fluxul de știri
0