Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vladimir Vîsoțki, la Chișinău - detalii noi din viața artistului - Foto

Abonare
Vîsoțki, în Moldova - noi fapte și detalii despre vizita din anii '60 a celebrului artist în Capitala Moldovei.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Pe 25 ianuarie ne amintim de nașterea marelui actor, poet și cant-autor Vladimir Vîsoțki. El ar fi împlinit 81 de ani.

Puțini sunt cei care cunosc că Vîsoțki a avut o strânsă legătură cu Moldova. Anume la Chișinău, în anul 1968, a fost publicată pentru prima dată poezia sa ”Если друг оказался вдруг…” (Dacă un prieten s-a pomenit). Aceasta a fost prima publicație din timpul vieții.

Concert la Chișinău

Este cunoscut faptul că Vîsoțki a vizitat Moldova de mai multe ori, însă avem mărturii doar din timpul vizitei sale din aprilie 1972.

Crâmpeie din amintiri

Cunoscutul biograf al lui Vîsoțki, Mark Țîbulski menționează că Vîsoțki, când a vizitat Chișinăul, a susținut mai multe concerte.

”Numărul total al concertelor pe care le-a avut Vîsoțki la acel moment nu este cunoscut cu exactitate, ziarele de la Chișinău n-au reflectat această vizită. A existat doar un singur articol - ”Actorul de la Taganka” - în ziarul "Chișinăul de seară”, dar și acesta a fost lipsit de culoare. Este clar că nu putem da vina pe editori. La acea vreme, să-l lauzi pe Vîsoțki în presă era la fel de greu, precum să-l poți laudă pe președintele american pentru inițiative pașnice", scrie Țîbulski.

Potrivit lui, ”pentru a afla mai mult despre această vizită suntem nevoiți să spicuim dintre puținele informații care există - trei fonograme, câteva mențiuni apărute în ziare publicate cu mult timp după acea vizită și amintirile actorului de la Tanganka Ivan Dîhovicinîi, care l-a însoțit atunci pe Vîsoțki - asta e tot ce au în prezent la îndemână cercetătorii”.

Teatrul Verde

Se spune că unul dintre concertele susținute de Vîsoțki la Chișinău a avut loc la Teatrul Verde, azi Parcul Valea Morilor. Teatrul în aer liber, cu o capacitate de circa șapte mii de locuri, era supraaglomerat. Potrivit martorilor oculari, unii tineri care nu au ajuns la concert au urcat pe copacii din teatrului. Ceilalți s-au lipit de gard și ascultau.

Подборка книгопечатной продукции - Sputnik Moldova
Vladimir Vîsoțki, o legendă încă din timpul vieții

Atunci, la Teatrul Verde, una dintre spectatoare i-a dăruit un buchet de lalele. ”Florile - sunt atât de rare!” - acestea au fost cuvintele rostite de Vâsoțki, agățându-l de suportul pentru microfon. Concertul a durat atunci aproximativ o oră și 40 de minute. Imediat după concert, Vîsoțki a plecat la Casa de Cultură a Sindicatelor, ude era deja așteptat de spectatori.

Țîbulski amintește încă un fapt interesant  - în 2010 a fost descoperită o înregistrare, făcută de Vîsoțki pe 10 ianuarie 1976 în hotelul ”Rosia” din Moscova pentru căpitanul vaporului ”Gruzia”, A. Garaguli. În înregistrarea audio se aude cum Vîsoțki spune: ”Poimâne plec la Cișinău. Credeam că va fi amânat, dar n-a fost să fie. Au fost vândute două zeci de mii de bilete... Acolo era o interdicție, dar ei au fost la ”Primul”. Este evident că îl au în vedere pe primul secretar al Comitetului Orășenesc al Partidului Comuniștilor.

”Acum știm că în această perioadă el a vizitat capitala Moldovei și a susținut câteva concerte, însă deocamdată nu sunt cunoscute detalii despre acele concerte", a punctat Țîbulski.

Fluxul de știri
0