Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu cât cetățenii o duc mai bine, cu atât sunt preocupați mai puțin de politică

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri
Alegeri - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Serghei Manastîrlî spune din ce cauză, în Chișinău, prezența la urne este joasă.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik.  Pe data de 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegerile parlamentare. În ce măsură sunt implicați cetățenii în procesele politice? Oare nu vor absenta de la vot?

Potrivit lui Serghei Manastîrlî, locuitorii Capitalei, tradițional, sunt pasivi în timpul alegerilor. Iar acest lucru este absolut firesc.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

„Într-o societate sănătoasă, în care nivelul social-economic de viață al populației este destul de înalt, prezența la urne este întotdeauna scăzută, deoarece oamenii, de regulă, nu sunt preocupați de politică. Pentru ei sunt mai importanți copiii, familia, serviciul etc.”, a spus politologul pentru Sputnik Moldova.

Manastîrlî consideră că atunci când oamenii încep a se interesa activ de procesele politice acest lucru devenind pentru ei prioritar, pentru autorități acesta este un semnal de alarmă. Interesul crescând al cetățenilor pentru politică este o mărturie a instabilității care se va abate curând peste țară și societate și care poate să degenereze în acțiuni haotice de protest.

„Chișinăuienii au fost întotdeauna foarte inerți în comparație cu regiunile, deoarece în regiuni oamenii trăiesc mai sărac și pentru ei este mai important decât pentru chișinăuieni să influențeze asupra procesului de luare a deciziilor. O mare parte din locuitorii Capitalei este asigurată cu un loc de muncă și o duc destul de bine, spre deosebire de ceilalți cetățeni ai țării”, a menționat Serghei Manastîrlî.

 

Fluxul de știri
0