Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Copilul manifestă comportament violent la o vârstă fragedă? Vezi explicația psihologului

© Sputnik / Miroslav RotariCezara Dilevschi
Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Manifestările agresive sunt, până la un punct, parte componentă a unei dezvoltări normale, spune psihologul Cezara Dilevschi. Important este ca părinții să știe cum să reacționeze în fața unui astfel de comportament.
Copilul manifestă comportament violent la o vârstă fragedă? Vezi explicația psihologului

Există faze în dezvoltarea copilului în care aceste manifestări sunt mai evidente, de exemplu, mulți copii de 2 sau de 3 ani au crize de furie intense. Potrivit psihologului Cezara Dilevschi, acest comportament se explică prin faptul că creierul "rațional" sau neocortexul, care este considerat sediul gândirii, abstractului și rațiunii nu este dezvoltat la un copil mic. Creierul "instinctiv" numit și "creierul reptilian" este acea parte a creierului în care își au sediul comportamentele "instinctive" și gânduri care declanșează emoții precum teama, furia sau excitația și este dezvoltat de la naștere.

"În mod cert, partea cortexului care gândește și ia decizi raționale nu este dezvoltată la copii. Ei acționează prin prisma emoțiilor, care, la fel, nu pot să le gestioneze, din simplu motiv că nu au această capacitate, fiindcă cortexul nu este încă format", a subliniat psihologul.

În astfel de situații, părinții trebuie să abordeze o atitudine echilibrată, care să combine permisivitatea și disciplina, explică Cezara Dilevschi.

"În primul rând trebuie să învățăm copiii prin propriul exemplu. Uneori cel mare nu poate să-și gestioneze comportamentele de furie când cortexul este format, dar cum putem cere de la un copil mic să aibă niște comportamente bine gândite și o reacție calmă? O dată ce copilul trăiește o emoție foarte intens, el nu este capabil să raționalizeze. Cea mai sigură metodă este să-l liniștești, este important contactul fizic și doar apoi să veniți cu niște metode de comportamente", a relatat ea.

Unii părinți obișnuiesc să manifeste un comportament violent față de copiii lor atunci când nu găsesc metode cum să-l liniștească. Când părintele reacționează cu violență atunci copilul acestora va crește un copil violent, pentru că vor prelua exemplu de la familie cum să-și manifeste furia.

"Totul începe de la exemplu din familie și trebuie multă perseverență și consecvență pentru a oferi o educație corectă. Relația cu părinții îi oferă copilului echilibrul afectiv și siguranța de care are atâta nevoie", a punctat psihologul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0