Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocații spun lucrurilor pe nume: Iată cine îi influențează pe judecători

© Sputnik / OsmatescoIon Guzun
Ion Guzun - Sputnik Moldova
Abonare
Avocații din Republica Moldova spun lucrurilor pe nume: majoritatea lor afirmă că este multă corupție în țară, în Justiție, iar judecătorii sunt influențați de politicieni, procurori, de alți judecători, de Consiliul Superior al Magistraturii, de părțile în proces și de polițiști.

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik, S.P. În perioada noiembrie – decembrie 2018, Centrul de Investigații Sociologice și Studii de Marketing „CBS-AXA”, la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a efectuat un sondaj la nivel național în rândul avocaților. Apărătorilor li s-au adresat un șir de întrebări pentru a identifica percepțiile avocaților cu privire la independența, eficiența și responsabilitatea sistemului de justiție.

Corupția răspândită la toate nivelurile sectorului Justiției

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

Potrivit acestei cercetări sociologice, majoritatea avocaților din țara noastră – 73% - susține că în Republica Moldova, în general, există multă corupție, 14% - că există puțină corupție, 2% - că nu există corupție, iar 11% nu au oferit un răspuns. Și tot majoritatea avocaților este de părere că și Justiția din Moldova este puternic afectată de corupție.

"Întrebați despre percepția cu privire la nivelul corupției, în prezent, în sectorul justiției (sistemul judiciar, procuratură, avocatură, poliție), 69% dintre avocați au răspuns că corupția este răspândită la toate nivelurile, iar 19% consideră că aceasta este răspândită cu precădere la nivelul conducerii instituțiilor", afirmă realizatorii sondajului.

Politicienii și procurorii sunt cei care îi influențează pe judecători

Inspector al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova
Societate
De ce poporul le dă salarii polițiștilor, dacă ei refuză să-l slujească? – Video

Experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova afirmă însă că cel mai îngrijorător lucru est percepția avocaților cu privire la independența judecătorilor. Și cu adevărat, datele sunt dezolante, dat fiind că marea majoritate a apărătorilor afirmă că judecătorii nu sunt independenți atunci când iau decizii în instanță: "81% dintre avocații chestionați nu cred că judecătorii din Republica Moldova sunt independenți și doar 17% dintre ei consideră că judecătorii sunt independenți".

Totodată, doar 35% dintre avocați consideră că soluțiile judecătorilor din Republica Moldova sunt echitabile și adoptate fără influențe din exterior, în timp ce 64% nu sunt de acord cu această afirmație.

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare

De menționat că cei 64% de avocați chestionați în acest sondaj, care consideră că soluțiile judecătorilor din Republica Moldova nu sunt echitabile și nu sunt adoptate fără influențe din exterior, afirmă că următorii subiecți influențează soluțiile judecătorilor: politicienii (91%), procurorii (83%), alți judecători (68%), CSM (65%), părțile la proces (58%), polițiștii (38.5%) și chiar presa (28%).

Și, culmea, doar 48% dintre avocații afirmă că reformarea sistemului judecătoresc începută în anul 2011 a avut un impact pozitiv asupra sistemului judecătoresc, iar 52% nu sunt de acord cu această afirmație.

Solicitat de Sputnik Moldova, consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova Ion Guzun a afirmat că rezultatele acestui sondaj sunt confirmate și de ale altor cercetări sociologice care confirmă că și publicul larg are aceleași percepții ca și avocații privind corupția în Justiției.    

Studenți, instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova
Învățământul universitar din Moldova: În 2019 va fi și mai rău

"Noi când am prezentat în 2015 sondajul privind reforma în domeniul justiției și percepția specialiștilor din domeniu, la acel moment, mai mulți judecători și procurori au afirmat că acest studiu este nul pentru că noi nu am chestionat oamenii care se confruntă cu justiția în fiecare zi. Dar iată că în 2018, un sondaj care a fost făcut la comanda Băncii Mondiale și în altul care a fost finanțat de USAID au arătat cifre similare în care publicul a avut aceleași percepții cu persoanele care erau în contact cu justiția", a spus Ion Guzun.

"Dacă peste 70 la sută dintre avocați spun că există corupție în sistemul justiției, înseamnă că există pentru că ei sunt cei care merg în fiecare zi în instanța de judecată, comunică cu procurorii și au activități de urmărire penale cu poliția, ei își dau seama unde este și unde nu este corupție și opinia lor este validă", a mai precizat el.

Fluxul de știri
0