Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autogările de stat trec în proprietate privată

© Sputnik / Miroslav RotariАвтовокзал г. Кэушань
Автовокзал г. Кэушань - Sputnik Moldova
Abonare
Autogările de stat trec în proprietate privată: Cum se vor schimba tarifele la călătorie.

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Peste 30 de autogări din țară vor fi complet modernizate în următorii trei ani. Vor fi reabilitate atât clădirile administrative, platformele și parcările aferente autogărilor, cât și infrastructura adiacentă - grupurile sanitare, sistemele de canalizare și aprovizionare cu apă, rețelele de iluminare. De asemenea, vor fi construite rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și vor fi modernizeze sistemele de informare și management. Toate acestea sunt posibile datorită unui parteneriat public-privat încheiat recent de Agenția Proprietății Publice (APP).

Спецназ - Sputnik Moldova
Societate
Doi bănuiți în dosarul ”Gărilor şi Staţiilor Auto” au fugit. CNA, pe urmele lor

În rezultatul unui concurs public organizat de APP, drepturile de operare a serviciilor prestate de întreprinderea de stat ”Gările și Stațiile Auto” au fost  transmise către un investitor privat pentru 25 de ani. Potrivit documentului, compania câștigătoare este obligată să plătească timp de 25 de ani în bugetul de stat peste cinci milioane de lei anual. Suma va crește cu cinci la sută în fiecare an. Investitorul și-a asumat responsabilitatea ca după expirarea contractului de parteneriat să transmită în proprietatea statului toate bunurile, inclusiv cele reconstruite.

“În urma acestui parteneriat vor avea de câștigat atât pasagerii, șoferii de autobuse și microbuze, cât și statul”, a declarat directorul APP, Vladimir Baldovici.

Potrivit APP, modernizarea autogărilor nu va determina majorarea tarifelor pentru călătorie în următorii ani.

”Aceasta în condițiile în care tarifele nu sunt stabilite de partenerii privați, ci sunt aprobate de Ministerul Economiei și Infrastructurii”, precizează Agenția.

Baldovici susține că nu există niciun risc ca statul să piardă imobilele amplasate în autogări, deoarece hotărârea Guvernului prevede ca, după încetarea contractului de parteneriat public-privat, obiectul parteneriatului cu toate activele și bunurile aferente, inclusiv cele rezultate în perioada de derulare a contractului, să fie transmise în proprietatea statului în stare bună și liberă de orice sarcini sau obligații.

Fluxul de știri
0